Condensatie heeft invloed op de lichttransmissie van een kasdek. Uit onderzoek is gebleken dat de lichttransmissie van een gecondenseerd kasdek gemiddeld 91% is van de transmissie van een droog kasdek voor een achttal onderzochte kasdekmaterialen. Materialen waar geen lichtverlies door condensatie optreedt, kunnen de productie met 3-4% verhogen. De materialen waarbij geen lichtverlies optreedt bij condensatie, kunnen de energie-efficiëntie van de kas verhogen, door een hogere productie en door een verlaging van de stookbehoefte.
Echter, voor diffuus glas is het effect omgekeerd: meer condens betekent meer lichttransmissie. Vooral tijdens de uren dat licht schaars is en wanneer het kasdek vochtig is met condens, komt er meer (diffuus) licht de kas binnen wat benut kan worden voor de fotosynthese.
Een verschil in condensatievorm, druppels of film (laagje), heeft ook sterke invloed op de transmissie voor diffuus invallend licht. Onderzoek heeft aangetoond dat de vorming van een waterdruppeltjes als gevolg van het hydrofobe karakter van diffuus glas met AR-coating, voor 5% lichtverlies zorgt bij een diffuse kas ten opzichte van een heldere kas. Door het kasdek hyrdofiel te maken, bijvoorbeeld door het toepassen van een coating tegen druppelvorming, ontstaat er een waterfilm wat het lichtverlies aanzienlijk kan verminderen.
Urgent |
---|
Veroudering en vervuiling kan de microstructuur van glas dusdanig aantasten dat het effect van condensvorming op de lichttransmissie verandert. In het lopende project Levensduur van kasdekmaterialen wordt er onder andere gekeken naar de diverse invloedfactoren op veroudering. |
Tip |
---|
Bij veel materialen treedt er lichtverlies op als er condensatie optreedt tegen het kasdek. Voor diffuus glas kan condensvorming juist een hogere lichttransmissie tot gevolg hebben. |