DUURZAAMHEID IS TOPPRIORITEIT BIJ HEYDE HOEVE
Heyde Hoeve uit Nuenen in Noord-Brabant is een samenwerkingsverband van varkensboeren met aandacht voor hun dieren en behoud van de natuur. Het vlees van hun varkens is afkomstig van het Heyde Hoeve Duroc varken. Een authentiek varkens-ras met bijzondere kenmerken op het gebied van kwaliteit en smaak. Het onderscheid in het vlees van de Duroc varkens zit in de marmering. De gemarmerde structuur maakt dat het vlees mals, sappig en bijzonder smaakvol is. In het verleden werd het door een panel van onafhankelijke topkoks al eens verkozen tot het lekkerste varkensvlees van Nederland. |
Samenwerken
Heyde Hoeve heeft de Shared Value Strategie omarmt. Om zo veel mogelijk segmenten van de markt te kunnen bedienen zoekt Heyde Hoeve strategische samenwerking met diverse marktpartijen. Dit zijn onder anderen grossiers, slagers, horeca en vleeswarenproducenten. Daarnaast is Heyde Hoeve met haar partners continu op zoek naar innovaties en nieuwe productontwikkeling. Een voorbeeld hiervan is het assortiment van worsten en burgers op basis van Duroc varkensvlees en quinoa.
Duurzaamheid en biodiversiteit
De boeren van de Heyde Hoeve hebben gekozen voor het duurzaam houden van varkens. Dit betekent dat de varkens worden gehouden op een respectvolle en diervriendelijke manier. De varkens leven in groepen en hebben voldoende licht en ruimte. De afvalproducten worden omgezet in groene energie, de luchtwassers op de stallen zorgen voor schone lucht. Paddenpoelen en bloemrijke akkerranden zorgen voor biodiversiteit en het behoud van een natuurlijke omgeving. Heyde Hoeve heeft voor de eigen zienswijze op duurzame productiemethoden de term “Volhoudbaarheid” bedacht. Varkenshouderij is pas volhoudbaar als de volgende generaties op een manier kunnen boeren waarmee er geen schade ontstaat voor de planeet en de leefomgeving. Goed voor mens, dier en milieu. |
Fusie van belangen
Heyde Hoeve streeft naar een “Fusie van Belangen”. Een term die de laatste tijd steeds vaker wordt gebruikt om aan te geven dat draagvlak voor nieuwe ideeën groeit wanneer partijen samen verantwoordelijk worden gemaakt. Samenwerken is daarbij het sleutelwoord naar succes. Dat is belangrijk als we samen het denken en handelen rondom de varkenshouderij structureel willen veranderen en de consument willen bereiken. Samen kom je verder.
De Top 3 duurzaamheids-thema’s volgens Heyde Hoeve:
- Volhoudbaarheid. Heyde Hoeve streeft een varkenshouderij na die over 100 jaar nog steeds rendeert en geen schade berokkent aan de planeet en het milieu.
- Biodiversiteit. Met de keuze voor een onderscheidend en sterk varkens-ras legt Heyde Hoeve de nadruk op “Less is more”. Stoppen met het steeds verder uitknijpen van het varken. Liever “minder maar beter” in plaats van bulk en middelmaat.
- Borging van duurzaamheidsthema’s. Heyde Hoeve werkt mee aan een handboek om te komen tot een circulaire varkenshouderij in Nederland. Een initiatief van Natuur & Milieu. Daarnaast heeft Heyde Hoeve de acht thema’s uit de Duurzaamheidswaaier van Natuur & Milieu omarmt. Dit leidt tot een duurzaamheidsmodel waarmee Heyde Hoeve haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid weet te borgen. Het streven is hierbij dat er nu en in de toekomst sprake is van continu verbetering op het boerenerf van de Heyde Hoeve boeren.
De laatste duurzaamheids-ontwikkelingen volgens Heyde Hoeve:
|
Wat heeft Heyde Hoeve de laatste jaren gedaan aan duurzaamheid?
- Op de boerenerven binnen de Heyde Hoeve samenwerking is er een gezamenlijk plan uitgevoerd dat heeft geleid tot het realiseren van: omzetting van reststoffen naar groene energie, plaatsen van zonnepanelen, installeren van luchtwassers, aanleg van bloemrijke akkerranden en paddenpoelen, daarmee versterking van de biodiversiteit rond het boerenerf en behoud van de natuurlijke omgeving.
- Samenwerken met stakeholders uit het werkveld. Organisaties als Natuur en Milieu, Transitie Coalitie Voedsel, Alliantie Verduurzaming Voedsel , overheden, Hoge scholen en universiteiten en diverse media die zich bezig houden met het verandering en disruptie van de voedselketen.
- Opzetten van een duurzaamheidsborgings-model. Het in samenwerking met de HAS in ’s Hertogenbosch ontwikkelen van duurzaamheidsborgings-tool. Een model op basis van de acht thema’s uit de duurzaaheidswaaier. Met als doel het continu verbeteren van de duurzaamheidsprestaties van de deelnemende varkenshouderijen.
Een inspirerende boodschap van Heyde Hoeve aan de agrarische sector en de consument: CHANGING THE FOODGAME!
Daarnaast:
|