...
De omgeving (het milieu) speelt een belangrijke rol bij het wel of niet ontstaan van gezondheidsproblemen. De meeste ziekten beginnen namelijk in een suboptimaal management in combinatie met een slecht milieu. De kwaliteit van de lucht en het substraat in de ruimte waar de insecten leven, is één van de punten die het risico’s op ziektes beïnvloedt. Denk bijvoorbeeld aan de vochtigheid, temperatuur, de luchtverversing of de aanwezigheid van schimmels en bacteriën. De mogelijkheid voor het binnendringen van ongedierte en wilde insecten verhoogt de kans op ziekten. Het aantal insecten in een ruimte en het voer hebben tenslotte ook invloed. Deze factoren komen aan bod bij het onderdeel 'preventie' Oorzaken (5.1) en Preventie (5.3).
Ziektekiemen
De ziektekiemen (ook wel micro-organismen genoemd) die voor kunnen komen zijn o.a. virussen, bacteriën, schimmels en gisten. Een virus is de kleinste ziektekiem met een grootte tussen 20-300 nm (nanometer). Een bacterie is groter, namelijk 1-5 µm (micrometer). Schimmels en gisten hebben een variabele grootte.
...
De verschillende ziekteveroorzakers worden in dit hoofdstuk 5.2 behandeld.
Bronnen:
Veldkamp, T., Claeys, J., Haenen, O. L. M., van Loon, J. J. A., & Spranghers, T. (Eds.) (2021). The basics of edible insect rearing. Handbook for the production chain. Wageningen Academic Publishers. https://doi.org/10.3920/978-90-8686-902-2
dr.ir. Olga Haenen (2022). Ziekten in de insectenkweek. Presentatie tijdens KoM cursus op 6 december 2022.