Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

Behandelen met medicijnen is niet altijd nodig. Stoppen van de verspreiding naar andere dieren of afdelingen is wel belangrijk. Bijvoorbeeld door goed te ventileren en te reinigen en desinfecteren. Haal dode dieren weg, plaats zieke dieren in quarantaine. In overleg met de dierenarts kan de juiste aanpak gekozen worden.

Preventie

Om ziektes of een uitbreiding van een ziekte te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen te nemen. Eén van de maatregelen is hygiëne van de omgeving. Daarbij hoort het voorkomen van ongedierte. Ongedierte van buiten kan ziektekiemen mee naar binnen nemen. Het schoonmaken en desinfecteren van de kooien, helpt de verspreiding van ziektekiemen tegengaan.  Een lage luchtvochtigheid en droge kooien zorgen ervoor dat ziektekiemen zich minder goed kunnen vermenigvuldigen. Door te werken met aparte, strikt geïsoleerde productieruimtes met een streng hygiënebeleid worden minder ziekteverwekkers binnengebracht. Mocht er toch een infectie zijn, dan kan verspreiding naar andere afdelingen voorkomen worden.

...

Goed management kan veel problemen voorkomen. Controleer de insecten dagelijks en houd een logboek bij. Grijp tijdig in bij problemen. Kennis van ziekteverschijnselen is hierbij belangrijk. Informatie

Meer weten?

Het programma Insect Doctors van de Europese Unie heeft voor verschillende insecten een 'ziektekaart' gemaakt. Hierop worden de belangrijkste verschijnselen aangegeven. De ziektekaarten kun je downloaden via de website van Insect Doctors.

Zorg daarnaast voor goed substraat en een goed luchtsysteem. In het substraat kunnen bacteriën en schimmels goed groeien. Controleer daarom de kleur en geur. Er moet gezocht worden naar een optimale temperatuur en luchtvochtigheid voor de verschillende productiestadia. Warmte en vocht zijn ook favoriet bij bacteriën en schimmels en het is belangrijk daar alert op te blijven.

...