Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Mariadistel

Anker
boven
boven



Uittreksel
hiddentrue

De mariadistel (Silybum marianum) is een een- of tweejarige plant die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). De plant wordt 60-150 cm hoog en heeft een gegroefde, iets wollige tot spinnenwebachtig behaarde stengel.

Image RemovedImage Added



  

Nederlandse naam: Mariadistel

Botanische naam: Silybum marianum

Engelse naam: Milk thistle

Taxonomy ID:  

Paneel
borderStylenone
titleVoorbeeld

Image RemovedImage Added

Bron: Wikimedia CommonsCommons 
[[File:Silybum marianum kz1.JPG|Silybum_marianum_kz1]]

Paneel
borderStylenone
titleBeschrijving

De mariadistel (Silybum marianum) is een een- of tweejarige plant die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). De naam gaat terug op de legende dat de witte vlekken op de bladeren veroorzaakt zouden zijn door de melk van Maria. De plant komt van nature voor in Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In Nederland is de plant een adventieve soort en soms verwilderd. De mariadistel wordt ook in siertuinen gebruikt. Akkerbouwmatig wordt de plant geteeld in Hongarije, Argentinië, Venezuela en China.

De plant wordt 60-150 cm hoog en heeft een gegroefde, iets wollige tot spinnenwebachtig behaarde stengel. De witgevlekte of langs de nerven wit gerande, wasachtige bladeren hebben aan de rand geelachtige stekels. De onderste bladeren zijn zittend, langwerpig en bochtig veerlobbig en de bovenste lancetvormig en hartvormig en stengelomvattend. De mariadistel bloeit in juli en augustus met roze tot purperen, soms witte, bloemhoofdjes, die enkel bestaan uit buisbloempjes. De buitenste omwindselblaadjes zijn in de onderste helft lang getand en de smal driehoekige top heeft een teruggekromde stekel. De bloembodem van het bloemhoofdje is dicht behaard. De pappus bestaat uit vele haren, die onderaan tot een ring zijn vergroeid. De vrucht is een glanzend zwart nootje met wit vruchtpluis (Wikipedia).

Paneel
borderStylenone
titleBiologische activiteit en werking
Silymarin (mix van drie flavonolliganen), 25% vette olie, 30% eiwit.

Antioxidans (verschillende organen) en gerichte ondersteuning van de leverfunctie (ontgifting).

Paneel
borderStylenone
titleOrgaansystemen


Bewegingsapparaat



Conditie/prestatie

v


Geslachtsapparaat



Hart en vaatstelsel


Huid- hoeven, klauwen



Immuunsysteem



Lever

v


Luchtwegen



 Maagdarmkanaal



Ogen



Omgeving



 Oren



Pens



Uier


Urinewegen en blaas



Paneel
borderStylenone
titleOnderzoek

Mariadistel is bekend om zijn leverbeschermende werking en hoge gehalten aan anti-oxidanten. Als actieve componenten worden silibinin en silymarin genoemd (Hackett et al., 2013). Onderzoek op varkensniercellen wees uit dat silymarin de toxiciteit van het mycotoxine Fumonisin B1 (lever en nier toxisch) kon reduceren door het moduleren van de TNF-α expessie (He et al., 2002).

Paneel
borderStylenone
titleProducten die dit kruid bevatten

Bronchimax

Immunal

Tox-Aid

Uittreksel invoegen
Kruidnaam
Kruidnaam
nopaneltrue


Paneel
borderStylenone
titleDiersoorten

Alle dieren

Waarschuwing
titlegevaarlijk voor

 

Paneel
borderStylenone
titleLiteratuur

Hackett, E.S., Twedt, D.C., Gustafson, .DL. 2013. Milk thistle and its derivative compounds: a review of opportunities for treatment of liver disease. J Vet Intern Med. 27, 10-16.

He, Q., Riley, R.T., Sharma, R.P. 2002. Pharmacological antagonism of fumonisin B1 cytotoxicity in porcine renal epithelial cells (LLC-PK1): a model for reducing fumonisin-induced nephrotoxicity in vivo. Pharmacol Toxicol. 90, 268-77.

naar boven