Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.



Html bobswift
<div style="float:right" id="google_translate_element"></div>
<script type="text/javascript">
function googleTranslateElementInit() {
  new 
google.translate.TranslateElement({pageLanguage: 'nl', layout: 
google.translate.TranslateElement.InlineLayout.SIMPLE}, 
'google_translate_element');
}
</script>
<script type="text/javascript" src="//translate.google.com/translate_a/element.js?cb=googleTranslateElementInit">
</script>
Uittreksel
hiddentrue

Brandnetelwants is in Nederland een algemeen voorkomend insect met een brede waardplantenreeks. De wants tast de bovengrondsdelen van vooral brandnetels aan.

Image Modified

Gewas: Sierteelt

...

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleHerkenning

Brandnetelwants is in Nederland een algemeen voorkomend insect met een brede waardplantenreeks. De wants tast de bovengrondse delen bovengrondsdelen van vooral brandnetels aan.

In de zomer komen ze regelmatig voor in gewassen die onder glas worden geteeld zowel in vruchtgroenten als bloemen. De wantsen zijn te vinden in de koppen van de planten. Hier prikken ze de groeipunten aan, waarbij ze soms een giftig stof afscheiden. In siergewassen geeft verdroging van de bloemknoppen in een vroeg stadium de meeste economische schade. Als de knoppen nog nauwelijks zichtbaar zijn prikt de wants in de bloemsteel. De bloem ontwikkelt zich daarna niet verder. Het kan enkele weken duren voordat de schade door brandnetelwantsen in een gewas zichtbaar wordt. Het duurt ook enkele weken voordat een gewas zich volledig heeft hersteld nadat de wantsen zijn verdwenen (bestreden).

...

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleMaatregelen

Insectengaas in de luchtramen kan een aantasting van een gewas door brandnetelwants verminderen of voorkomen. Het verwijderen van brandnetels en andere onkruiden in de omgeving van kassen voorkomt ook een aantasting.

De brandnetelwants heeft natuurlijke vijanden, maar die worden niet op grote schaal geproduceerd. Eieren en jonge nymfen kunnen door roofwantsen (Orius spp. en Macrolophus caliginosus) worden gepredeerd, maar of dit een afdoende bestrijding geeft is niet goed bekend.

Daarnaast is chemische bestrijding volgens geldende regelgeving een oplossing. Informatie over chemische gewasbeschermingsmiddelen is te vinden op de site van het CTB (College Toelating Bestrijdingsmiddelen).


Paneel
titleBGColor#eeebe6
borderStylenone
titleMeer informatie
Html bobswift
<a href="https://twitter.com/share" class="twitter-share-button" data-hashtags="plantgezondheidgewasbescherming">Tweet</a> <script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');</script>