Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

Instock zet voedselverspilling letterlijk op de kaart. ’s Ochtends rijden ‘food rescuers’ in een elektrisch wagentje langs supermarkten. Daar zijn producten klaargezet die niet meer verkocht kunnen worden maar nog wel aan alle wettelijke eisen van voedselveiligheid voldoen. Hierbij gaat het dus niet om producten die over de datum zijn maar bijvoorbeeld  brood van een dag oud of groente en fruit met een schoonheidsfoutje of  aardappelen in een verpakking waar er één slechte tussen zit.

Oogst van de dag op het menu

De ‘oogst van de dag’ wordt verwerkt tot verrassende gerechten. Sinds 2014 serveren ze maaltijden op basis van deze producten die anders ons bord niet zouden halen. In een pop- up restaurant in Amsterdam was de aftrap. Inmiddels heeft Amsterdam, Utrecht en Den Haag een permanent Instock restaurant en rijdt een Instock mobiele foodtruck  door het land en biedt “rescued” maaltijden op festivals en events.

Widget Connector
overlayyoutube
_templatecom/atlassian/confluence/extra/widgetconnector/templates/youtube.vm
width400px
urlhttps://

...

www.youtube.

...

com/watch?v=I4QXbQb-gq0
height300px

De gerechten bestaan gemiddeld voor 80 procent uit producten die anders waren verspild. De overige 20 procent is bijvoorbeeld olijfolie of zuivel, die dagvers worden aangekocht of zoals olijfolie, zoveel nodig zijn als kook ingrediënt, dat de oogst van de dag onvoldoende levert. Dus 80% van de producten die in supermarkten normaal hun weg vinden naar de afvalcontainer en hooguit tot compost voor biobrandstof wordt verwerkt vindt nu een bestemming.

...

Op de site houden ze bij hoeveel eten al is ‘gered’. Dit was de winst op 4 juni 2017.Image Removed

...

De missie van Instock richt zich op voedselverspilling terugdringen op het snijvlak van supermarkt, horeca en consument.

Supermarkten hebben een relatief klein aandeel in verspilling, zij nemen 5% voor hun rekening. Maar ze zijn een belangrijke spil in de voedselketen en bepalen de kwaliteitseisen voor producenten/telers en hebben ook invloed op de verspilling bij de consument. De supermarkten hebben een kernpositie om zowel de consument als de producenten bewuster te maken van voedselverspilling.

Van al het eten dat wordt weggegooid zijn de huishoudens verantwoordelijk voor het grootste deel: 42%. De horeca omvat zo’n 14% van de gehele verspilling. En aan het begin van de keten, bij de boeren, telers en producenten wordt 39% verspild.

Verspilling in eigen restaurant beperken

Uitgangspunten Instock om verspilling in eigen restaurant te beperken:

...