...
drijfmest mag op zand- of lössgrond alleen in de grond worden uitgereden (injectie in sleufjes of in kuiltjes in het gras). Op klei- en veengrond mag drijfmest ook op de grond worden aangebracht, maar dan moet de mest wel meteen worden verdund met water: minimaal één deel water op twee delen mest. Dit moet bovendien per jaar bij RVO worden gemeld. Onder bepaalde voorwaarden mag drijfmest echter bovengronds worden uitgereden, zonder verdunning. Zie hiervoor verder par. 2.3.
vaste mest hoeft op grasland niet te worden ondergewerkt (hoeft dus niet ‘emissie-arm’). Dit is vooral voor de biologische landbouw van belang.
...
Informatie |
---|
verdiepingVoor alle info over de geldende regels w.b. gebruik van mest zie
Optimaliseren van winning en gebruik van mestDit is van groot belang voor de milieuprestaties van een bedrijf. Hoe je dit kunt berekenen, onder meer met gebruik van de Kringloopwijzer, leer je met de wiki Duurzame melkveehouderij simuleren met de DiaryFarmSim. Voor veel aanvullende info en het gebruik van de Kringloopwijzer zie mijn kringloopwijzer . bemesting, mineralenvoorzieningZwaveltekort, aanvulling met kalk/zwavel meststoffen Artikel Het artikel Biologische gipsmeststof voor een betere gewasopbrengst , met geeft uitleg over de werking en toepassing van zwavel en kalk op biologisch grasland. (info van commerciële aanbieder). Kali-tekort, aanvulling kali en natrium (zout) op gras/klaver Vooral in de zomer kan een tekort aan kali de groei remmen van het gras, maar vooral van de klaver in het gras; klaver . Klaver kan hierdoor geheel of gedeeltelijk verdwijnen uit de (maai)weide. Dit vermindert het eiwitgehalte van de weide. Een tekort aan natrium vermindert niet de groei maar wel de smakelijkheid voor het vee. Over de noodzaak van en mogelijkheden voor aanvulling met meststoffen op bio-bedrijven gaat https://www.biojournaal.nl/article/9552705/zomermeststoffen-helpen-gras-klaver-de-zomer-door/?utm_medium=email (info van commerciële aanbieder). |
...