Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.



Html bobswift
<div style="float:right" id="google_translate_element"></div>
<script type="text/javascript">
function googleTranslateElementInit() {
  new 
google.translate.TranslateElement({pageLanguage: 'nl', layout: 
google.translate.TranslateElement.InlineLayout.SIMPLE}, 
'google_translate_element');
}
</script>
<script type="text/javascript" src="//translate.google.com/translate_a/element.js?cb=googleTranslateElementInit">
</script>
Uittreksel
hiddentrue
De aantasting vinden we op bladeren en slapende knoppen. Vaak van onder in de boom naar boven. Op de bladeren vormen zich paarsachtige kleine vlekjes met een geel centrum van 1 - 2 mm doorsnede.

Image Modified

Gewas: Kers, pruim, perzik, Prunus laurocerasus, P. cerasus, P. avium, P. domestica, P. persica

...

Wetenschappelijke naam: Stigmina carpophila, (schimmel), Pseudomonas syringae (bacterie)

Groep: Schimmels, Bacteriën Bacteriën

 
 
Blad met hagelschot  Laurierkers, aantasting hagelschot in gewas
 

Symptomen op laurierkers 

...

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleHerkenning

De aantasting vinden we op bladeren en slapende knoppen. Vaak van onder in de boom naar boven. Op de bladeren vormen zich paarsachtige kleine vlekjes met een geel centrum van 1 - 2 mm doorsnede. 

Daarna sterft het vlekje af (necrose) en kleurt later bruin. Vervolgens valt het dode weefsel uit , waardoor gaatjes in het blad ontstaan die lijken op een schot met hagel.

NB, ook andere omstandigheden zoals verstoring van de waterhuishouding, gebreksziekten , bacterieziekten en virusziekten kunnen dezelfde symptomen veroorzaken.

...

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleLevenswijze

Deze schimmelziekte (Stigmina carpophila) treedt vaak op in combinatie met een bacterieaantasting, o.a. Pseudomonas syringae. Van de schimmel is alleen de ongeslachtelijke voortplanting bekend. De schimmel doorboort de opperhuid van het blad groeit uit in de ruimte tussen de cellen. Vanuit deze holten worden vervolgens de cellen aangetast en gedood. Door barrièrevorming rond de vlek voorkomt de plant de verdere uitbreiding van de ziekte. De ziekte verspreidt zich onder natte omstandigheden. De overwintering vindt plaats in afgevallen blad, door ongeslachtelijke sporen en in slapende knoppen.

...

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleMaatregelen
  • ­Minder vatbare (resistente) soorten of rassen gebruiken. Prunus laurocerarus ‘Otto Luyken’ is bijzonder gevoelig voor deze aantasting.
  • Zorgen voor goede groeiomstandigheden (actieve wortels, geen hoge EC, wateroverlast vermijden)Vermijd een langdurige bladnatperiode, bijv. door ruimer te telen en/of water te geven tijdens sneldrogende omstandigheden;
  • Aangetaste delen, afgevallen blad en snoeimateriaal, verwijderen en verbranden
  • Chemische bestrijding volgens geldende regelgeving., zie Gewasbescherminggids van de PD of de digitale Gewasbeschermingkennisbank


Paneel
titleBGColor#eeebe6
borderStylenone
titleMeer informatie
Html bobswift
<a href="https://twitter.com/share" class="twitter-share-button" data-hashtags="plantgezondheid, gewasbescherming">Tweet</a> <script>!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');</script>