Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Tijdens het kilveren en draineren is het bepalen van de hoogte van essentieel belang. In de huidige praktijk wordt er veelal gebruik gemaakt van een laser bij het kilveren en draineren. Vanaf voorjaar 2010 kan er gekilverd en gedraineerd worden met behulp van het 3D GPS-systeem (Figuur 1).

Figuur 1.

GPS aansturing op kilverbak (Bron: Agrometius).

Algemeen

Op dit moment is er een aantal systemen op de markt van de verschillende leveranciers, namelijk van Trimble (Agrometius, 2014), Topcon (Topcon, 2012), SBG (SBG, 2014) en Agleader (Agleader, 2014). Al deze systemen maken gebruik van een 3D GPS-systeem, waardoor er met 2 tot 3 centimeter nauwkeurigheid gewerkt kan worden. Verder kan er met een 3D GPS-systeem veel tijd bespaard worden. Het perceel wordt direct in kaart gebracht en diverse gegevens worden direct opgeslagen in de GPS computer.

Doel

Het doel van het werken met 3D GPS systemen is het nauwkeuriger en efficiënter uitvoeren van diverse taken zoals het hierboven genoemde kilveren en draineren. Daarnaast kan het een bijdrage leveren aan het beperken van onnodige inspanningen als uitmeten van percelen of opslaan van gemeten (perceels-) gegevens.

Mogelijkheden

...

Voordelen:

  • Eenvoudig een gesloten grondbalans
    Het systeem houdt ook rekening met inklinking van de grond. Wanneer een laagte in het perceel wordt opgevuld met grond, wordt hier altijd meer grond aangevuld dan nodig is. Dit heeft ermee te maken dat de grond na verloop van tijd inklinkt (nazakt) (Agrometius, 2014).
  • Makkelijker het tarief berekenen
    Door de software kan berekend worden hoeveel kuub grond er moet worden verzet om het gewenste resultaat te kunnen realiseren.
  • Afschot per perceelsvlak
    Er kan gewerkt worden met meerdere perceelsvlakken tegelijk waarin voor ieder perceelsvlak een ander afschot gerealiseerd kan worden.
  • Vooraf meerdere ontwerpen maken
  • Grotere reikwijdte dan laser (8 km), met een hogere nauwkeurigheid en een minimale inspanning. Verder kan dit systeem werken met een groter hoogteverschil dan een laser (Roelofs, 2010).
  • Bredere inzet van RTK en Fieldmanager
    Het FMX scherm van Trimble kan ook gebruikt worden voor het kilveren en draineren van percelen en niet alleen om recht te kunnen rijden.
  • De ontvanger op de kilverbak of drainagemachine hoeft niet in het zicht te staan van het basisstation het behoudt altijd zijn nauwkeurigheid (Roelofs, 2010). Ook wanneer er wordt gewerkt bij mist, harde wind en stoffige omstandigheden behoudt het 3D GPS-systeem zijn nauwkeurigheid.

Nadelen:

  • Het systeem kan niet op een basisstation van Topcon werken, omgekeerd is wel mogelijk (Roelofs, 2010).
  • Het signaal kan wegvallen. Wanneer het signaal wegvalt, kan het 3D-GPS systeem zijn werk niet uitvoeren.

Werking

Om met 3D hoogtekaarten te kunnen gaan werken is de eerste stap het desbetreffende perceel in kaart brengen. Dit kan al direct tijdens andere werkzaamheden worden gedaan, bijvoorbeeld tijdens het inzaaien van een perceel met GPS. De GPS ontvanger die gemonteerd zit op de trekker kan de coördinaten en hoogtes opslaan en loggen. De gegevens uit de GPS ontvanger worden vervolgens geüpload in het computerprogramma, dat een 3D model van het perceel kan maken. Hierop zijn de hoogteverschillen met kleuren aangegeven (Figuur 2). Op de 3D hoogtekaart is duidelijk te zien waar zich te veel en te weinig grond bevindt (Roelofs, 2010).

Figuur 2.

Beeld op GPS scherm (Bron: Agrometius).

Image Removed

...

Bibliografie

...