Inhoudsopgave |
---|
Informatie |
---|
Je vindt de informatie in dit subthema in tekst en filmpjes. Tekst in lichtblauw is geschreven voor mbo, tekst in het groen is geschreven voor hbo, en de rest van de tekst is geschreven voor alle lezers. |
4.1 Leerdoelen van de leerling
(mbo & hbo)
Leerdoel mbo en hbo: Je weet dat een BPV leerdoelen heeft en dat een leerling aan de hand daarvan wordt beoordeeld.
...
4.2 Veiligheid rondom uitvoering werkzaamheden
(mbo)
Leerdoel mbo:
Je weet dat een leerling alleen met bepaalde machines mag werken als hij/zij daarvoor een certificaat heeft.
Een hovenier komt in aanraking met machines, stoffen en/of materialen en voert werkzaamheden uit die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Ook de leerling kan tijdens zijn BPV te maken krijgen met risicovolle werkzaamheden. Zo wordt van de mbo-leerling verwacht dat hij gereedschappen gebruiksklaar maakt, de instellingen checkt en eventuele mankementen en/of storingen signaleert. Hij controleert de noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen en neemt zo nodig maatregelen. Werken met machines is een specialisme waarvoor je als leerling opgeleid moet worden. Hierbij is het belangrijk dat er gewerkt wordt volgens de veiligheidsvoorschriften `VCA Groen’ (Veiligheid, Gezondheid, Milieu Checklist voor Aannemers Groen). Een VCA-certificaat is niet wettelijk verplicht, maar wordt wel steeds vaker geëist door opdrachtgevers. Dit heeft te maken met de regels uit de Arbowet waaraan bedrijven moeten voldoen.
Binnen de VCA bestaat er zowel een bedrijfscertificering als persoonscertificering. Is een hoveniersbedrijf VCA-gecertificeerd, dan betekent dit dat het personeel geschoold is, en werkt in een veilige omgeving met gekeurde machines. Onderdeel hiervan is dat op elke werkplek een risico-inventarisatie wordt uitgevoerd en dat de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) gedragen worden. Denk hierbij aan schoenen, kleding, gehoor- en oogbescherming, etc. Voor stagiaires geldt dat zij binnen drie maanden hun VCA-certificaat moeten halen. Stagiaires dienen dus basiskennis te hebben van veiligheid en moeten dat aan kunnen tonen met de juiste papieren. Om in bezit te komen van het juiste diploma, kunnen zij een VCA-Basiscursus volgen waarin ze leren veilig te werken. Dit betekent dat leerlingen die (nog) niet gecertificeerd zijn, niet alle werkzaamheden mogen uitvoeren.[Filmfragment, Titel:
...
4.3 Erkend leerbedrijf
(hbo)
Leerdoel hbo: Je weet welke organisatorische zaken erbij komen kijken wanneer een leerling komt werken in de praktijk:
erkend leerbedrijf
stagevergoeding
verzekeringen
veiligheid
Om vmbo- of mbo-leerlingen in te kunnen zetten, moet je hoveniersbedrijf een erkend leerbedrijf zijn. Je bedrijf moet beschikken over gecertificeerde praktijkopleiders. Dat staat in de Wet educatie en beroepsonderwijs. Voor studenten van het hbo is de erkenning als leerbedrijf geen vereiste.
De Wet educatie en beroepsonderwijs verplicht mbo-leerlingen het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen we de beroepspraktijkvorming (BPV).
Je hoveniersbedrijf moet aan vier voorwaarden voldoen om een erkend leerbedrijf te worden:
Het hoveniersbedrijf biedt de leerling een goede en veilige werkplek. Daar oefent de leerling met werkprocessen en werkzaamheden die horen bij de richting die de leerling gekozen heeft (vmbo) dan wel het beroep waarvoor hij in opleiding is (mbo).
Het hoveniersbedrijf stelt een praktijkopleider aan die de eisen van de opleiding kent. De praktijkopleider is in staat de leerling op de werkvloer op te leiden en te coachen. Je hoveniersbedrijf maakt tijd, ruimte en middelen vrij om de praktijkopleider zijn taak te laten uitvoeren.
Het hoveniersbedrijf is bereid om samen te werken met de school en verstrekt daartoe de benodigde informatie.
Het hoveniersbedrijf gaat akkoord met vermelding van de bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl, de website waar leerlingen een leerplaats (leerbaan of stage) zoeken.
4.4 Stagevergoeding
(hbo)
Als je leerlingen op een praktijkplek (bijvoorbeeld als stagiair) inzet, heb je vaak goedkope arbeidskrachten. Een werkgever is niet verplicht om een stagevergoeding te geven. Maar soms is het wel netjes en redelijk om toch een vergoeding te geven. Dat hangt af van de duur van de stage en bijvoorbeeld van de werkzaamheden die de leerling tijdens de stage doet. Soms vraagt de school zelf ook om een vergoeding.
De verplichting van een vergoeding geldt overigens wel voor mbo-leerlingen die werken combineren met leren in de bbl-opleiding. Volgt een leerling een mbo-opleiding op basis van de beroepsbegeleidende leerweg (bbl), dan werkt deze vaak 60 tot 80 procent van zijn studietijd bij zo'n leerbedrijf. De werkgever is dan verplicht salaris (in plaats van een stagevergoeding) aan de leerling te betalen. De hoogte hiervan is afhankelijk van cao-afspraken. Wil je meer weten over stagevergoedingen? Ga dan naar: https://www.stage.nl/stage-lopen/stagevergoeding
4.5 Verzekeringen
(hbo)
Gedurende de BPV kan schade optreden of een ongeval gebeuren. Er zijn twee soorten van aansprakelijkheid te onderscheiden, die voor de veiligheid van de leerling, en die voor de acties van de leerling. In principe ligt de aansprakelijkheid en zorg voor de veiligheid en gezondheid van leerlingen bij de instanties waar zij hun praktijkplek hebben. De onderwijsinstelling heeft echter een vergaande zorgplicht die zorgvuldig moet worden ingevuld. De praktijkplek-biedende organisatie is ook aansprakelijk en verantwoordelijk voor het doen en laten van de leerling, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Het bedrijf moet dan ook een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) afgesloten hebben, net als voor de reguliere werknemers en uitzendkrachten. In de meeste gevallen moet de verzekering van de praktijkplek-biedende organisatie de zaken afhandelen. Het is wettelijk niet toegestaan dat een leerbedrijf in een praktijkovereenkomst een bepaling opneemt waarmee het aansprakelijkheid uitsluit. Een leerbedrijf kan wel een stageverzekering afsluiten ( https://arbocatalogusmbo.nl/toezicht-en-instructie/beroepspraktijkvorming-stage-zorgplicht-en-aansprakelijkheid/ ).
4.6 Veiligheid rondom uitvoering werkzaamheden
(hbo)
Een hovenier komt in aanraking met machines, stoffen en/of materialen en voert werkzaamheden of handelingen uit die tot risicovolle of gevaarlijke situaties kunnen leiden. Tijdens zijn BPV zal ook de leerling gereedschappen en/of machines gebruiken bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Zo wordt van de mbo-leerling verwacht - in het beroepsspecifieke onderdeel van zijn opleiding - dat hij gereedschappen gebruiksklaar maakt, de instellingen checkt en eventuele mankementen en/of storingen signaleert. Hij controleert de noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen en neemt zo nodig maatregelen. Werken met machines is een specialisme waarvoor je als leerling opgeleid moet worden. Hierbij is het belangrijk dat de veiligheidsvoorschriften conform de VCA Groen (Veiligheid, Gezondheid, Milieu Checklist voor Aannemers Groen) worden nageleefd. Een VCA-certificaat is niet wettelijk verplicht maar wordt wel steeds vaker geëist door opdrachtgevers. Dit heeft te maken met de regels uit de Arbowet waaraan bedrijven moeten voldoen.
Binnen de VCA bestaat er zowel bedrijfscertificering als persoonscertificering, voor alle operationele werknemers en operationeel leidinggevenden. Is een hoveniersbedrijf VCA-gecertificeerd, dan betekent dit dat het personeel geschoold is, werkt in een veilige omgeving met gekeurde machines. Onderdeel hiervan is dat op elke werkplek een risico-inventarisatie wordt uitgevoerd en dat de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s; denk aan schoenen, kleding, gehoor- en oogbescherming, etc.) gedragen worden. Voor stagiaires geldt dat zij binnen drie maanden hun VCA-certificaat moeten halen. Stagiaires dienen dus basiskennis te hebben van veiligheid en moeten dat aan kunnen tonen met de juiste papieren. Om in bezit te komen van het juiste diploma, kunnen zij een VCA-Basiscursus volgen waarin ze leren veilig te werken. Dit betekent dat leerlingen die (nog) niet gecertificeerd zijn, niet alle werkzaamheden mogen uitvoeren. Voor meer informatie, zie: https://www.vcanederland.nl/vca-in-de-groenvoorziening[Filmfragment, Titel:
...