Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.
Uittreksel
hiddentrue

...

De larven zijn doorzichtig, glanzend en hebben een duidelijk zwarte kop. Volgroeide larven zijn ongeveer 3 - 4 mm lang

...

. Ze komen vooral voor op vochtige plekken.

Image Modified

Gewas: diverse gewassen, sierteelt

...

VarenrouwmuglarveVleugel van varenrouwmug


Image Removed
Image RemovedImage Added
RouwmuglarvenRouwmuglarve

 



Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPOWUR, NVWA (PD), DLVDelphy, KAD, Landbrugsinfo

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleHerkenning

Op glazen staafjes lijkende maden, De larven zijn doorzichtig, glanzend en hebben een duidelijk zwarte kop. Volgroeide larven zijn ongeveer 3 - 4 mm lang, ze vreten aan de zaailingen, verspeende planten en stekken. Vooral . Ze komen vooral voor op vochtige plekken.

Varenrouwmuggen zijn 2 tot 3 mm lang met lange slanke, onvertakte antennen en lange poten. De vleugels zijn geaderd en hebben een opvallend "V-teken" aan het uiteinde.

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleLevenswijze

Varenrouwmuggen veroorzaken directe en indirecte schade. Direct doordat de larven wortels aanvreten. Hierdoor ontstaat groeiremming. Indirect door dat de muggen en de larven andere ziekten en plagen verspreiden, zoals mijten, aaltjes, virussen en schimmelsporen verspreiden. Direct doordat de larven wortels aanvreten. Hierdoor ontstaat groeiremming. Ze kunnen vooral een plaag vormen in stekmateriaal en ander jong plantgoed van poinsettia's, varens en lisianthus, maar ook bij potplanten zoals orchideeën. De teeltomstandigheden van dit gewas zijn ideaal voor varenrouwmuggen; het is warm, vochtig en er wordt op een luchtig substraat geteeld.. Doordat de larven zachte plantendelen aanvreten, wordt de beworteling van onbeworteld stek bemoeilijkt. Het voedsel bestaat verder uit algen, wieren en onverteerd organisch materiaal.  

Doordat de larven zich nauwelijks verplaatsen komt de schade pleksgewijs voor. Aan gezonde grote planten wordt over het algemeen geen schade toegebracht. De schade kan in kassen het hele jaar optreden.

Varenrouwmuggen zijn te vinden op vochtige plaatsen. De larven nestelen zich tussen de wortels en bij gebrek aan dood organisch materiaal vreten ze de plantenwortels aan. Bij een grote populatie en zwak plantmateriaal kan veel schade ontstaan.

Ook ontstaat cosmetische schade door vervuiling van planten door de uitwerpselen, kleine zwarte korreltjes, van de insecten. Deze vervuiling is moeilijk van de bladeren af te wassen.

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleLevenswijze

De populatie bestaat uit mannetjes en vrouwtjes. De levenscyclus bestaat uit een ei stadium, 4 larve stadia, een pop stadium en een volwassen stadium. De ontwikkeling van ei tot volwassen mug duurt bij 15ºC ongeveer 6 weken en bij 20º -24ºC 3 weken. De levensduur van een volwassen mug is slecht één week. Het aantal eieren dat een vrouwtje afzet varieert van 50 tot 300. De eieren komen na 2-3 dagen uit. De larven kunnen 5 tot 12 mm lang worden. Ze hebben een zwarte kop en geen poten. Het larve stadium duurt 2-3 weken afhankelijk van de temperatuur. De larven verpoppen in de grond.

De jonge larven voeden zich met dood organisch materiaal, maar later ook jonge plantendelen. Vooral stekken en zaailingen worden aangevreten. Ze zijn zeer gevoelig voor droogte. Na verpopping in de grond komen de volwassen muggen tevoorschijn, die opnieuw eieren afzetten.

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleMaatregelen
  • Varenrouwmuggen kunnen zowel chemisch als biologisch worden bestreden. Informatie over chemische gewasbeschermingsmiddelen is te vinden op de website van het CTB (College Toelating Bestrijdingsmiddelen) in Wageningen. Biologisch bestrijding kan met behulp van insecten parasitaire aaltjes, bodemroofmijten en roofkevers.
  • Droog telen vermindert de aantasting door varenrouwmuggen.
  • Opruimen van dood organisch materiaal, gewasresten en gewasresten natte plekken remt de ontwikkeling van een populatie varenrouwmuggen.
  • Vangplaten helpen bij de waarneming.
  • Varenrouwmuggen kunnen biologisch worden bestreden met bodemroofmijten (Gaeolaelaps aculeifer, Stratiolaelaps scimitus), het aaltje Steinernema feltiae en/of de insectenpathogene schimmel Metarhizium anisopliae. Preventief inzetten van biologische bestrijders is essentieel.
  • Chemische bestrijdingen van larven of volwassen muggen is lastig
Paneel
titleBGColor#eeebe6
borderStylenone
titleMeer informatie

 

  •