...
Informatie |
---|
Opmerking: ESG staat voor Environmental, Social, en Governance (Milieu, Sociaal en Bestuur). Het is een manier om bedrijven te beoordelen op hoe ze omgaan met het milieu, hoe ze zorgen voor mensen en de samenleving (sociaal), en hoe goed ze worden geleid (bestuur). Het helpt investeerders en andere belanghebbenden om te zien hoe duurzaam en verantwoord een bedrijf is. |
Voordelen van meervoudige waardecreatieTransformatie naar Meervoudige Waardecreatie
De verschuiving van winstgedreven naar meervoudige waardecreatie kan bedrijven een blijvend voordeel opleveren (Srivastava et al., 2013). Bedrijven die sociale en milieukwesties serieus nemen, bouwen een sterke merkreputatie op. Door ethisch te handelen, duurzaam te werken en actief betrokken te zijn bij de gemeenschap, krijgen ze meer vertrouwen en loyaliteit van klanten, wat hun merk sterker maakt. Dit positieve imago geeft hen een voorsprong op de concurrentie (McKinsey & Company, 2015).
De verschuiving van alleen winst maken naar het creƫren van de balans tussen economische, ecologische en maatschappelijke effecten komt door een aantal belangrijke factoren. Mensen verwachten steeds meer van bedrijven, zoals verantwoordelijkheid nemen voor het milieu en eerlijk zakendoen. Belanghebbenden vinden bedrijven aantrekkelijker als ze laten zien dat ze maatschappelijk verantwoord bezig zijn (Eccles, 2014). Daarnaast dwingen regels bedrijven om duurzaamheid en risicomanagement onderdeel te maken van hun plannen (OECD, 2022). Dit laat zien dat zowel belanghebbenden als wetgevers invloed hebben op hoe bedrijven zich kunnen onderscheiden van de concurrentie.
Onderzoek naar duurzaamheidveerkracht
Door milieufactoren, sociale aspecten en goed bestuur (ESG), de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) (figuur 1) en de Europese Green Deal te combineren, kan een organisatie haar strategie verbeteren om duurzaamheid te bereiken en risico's te beheren. De CSRD zorgt ervoor dat bedrijven meer transparante informatie geven over hun duurzaamheidsresultaten. De ESRS bevat de regels waaraan bedrijven moeten voldoen in hun duurzaamheidsrapporten zodra de CSRD in werking treedt.
...
Voor maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben we een ethisch kader nodig (Dathe et al. 2022). Een ethisch kader helpt bedrijven om niet alleen te voldoen aan wet- en regelgeving, maar ook proactief bij te dragen aan een duurzame toekomst. Om de Green Deal effectief te maken en niet afhankelijk te zijn van vrijwillige acties, introduceerde de Europese Commissie in 2021 de Corporate Social Reporting Directive (CSRD) (Europees Parlement, 2021). De doelen die de EU voor de landbouw heeft vastgesteld, staan in figuur 2. Deze doelen richten zich op het verminderen van pesticidengebruik, beperking van het verlies van voedingsstoffen, het terugdringen van medicijngebruik (zoals antibiotica) bij vee, en het bevorderen van biologische landbouw.
...
Milieustandaarden
De milieustandaarden omvatten: klimaatverandering, vervuiling, water- en mariene hulpbronnen, biodiversiteit en ecosystemen, en hulpbronnengebruik en circulaire economie. De sociale standaarden richten zich op eigen personeel, werknemers in de waardeketen, getroffen gemeenschappen en consumenten/eindgebruikers. De governance (goed bestuur)-standaard betreft zakelijk gedrag.
De effecten, risico's en kansen op basis van deze standaarden moeten worden opgenomen in het bestuursverslag wanneer organisaties rapporteren volgens de CSRD.
Wettelijke eisen voor transparantie
...
Dit houdt in dat bedrijven gedetailleerd moeten rapporteren over een breed scala aan ESG-aspecten (Brouwer, 2022). De ESRS is opgebouwd uit vier thema's: Overkoepelend, Milieu, Sociaal en Governance, gebaseerd op een algemeen thema en de ESG-criteria (EFRAG, 2022; Fuchs et al., 2023; Mennens-Wismans & Jong, 2022). Deze zijn verder uitgewerkt in twee algemene en tien thematische standaarden (Mennens-Wismans & Jong, 2022).
Milieustandaarden
De milieustandaarden omvatten: klimaatverandering, vervuiling, water- en mariene hulpbronnen, biodiversiteit en ecosystemen, en hulpbronnengebruik en circulaire economie. De sociale standaarden richten zich op eigen personeel, werknemers in de waardeketen, getroffen gemeenschappen en consumenten/eindgebruikers. De governance (goed bestuur)-standaard betreft zakelijk gedrag.De effecten, risico's en kansen op basis van deze standaarden moeten worden opgenomen in het bestuursverslag wanneer organisaties rapporteren volgens de CSRD.