Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.
Uittreksel
hiddentrue

In het veld zijn vaak één of twee verwelkte bladeren te zien in het midden van het bladcluster. Deze bladeren worden uiteindelijk lichtgeel en sterven af vanaf de punt, terwijl de andere bladeren een gezond groen uiterlijk blijven houden.

Image Removed

...

P. alliicola en Erwinia infecteren de ui via het blad door opspattende sporen vanuit de grond. Vaak laat het derde blad van buitenaf gezien, duidelijke symptomen zien.

Gewas: Uien

Wetenschappelijke naam: Burkholderia gladioli pv alliicola (syn. Pseudomonas gladioli pv. alliicola)alliicola, Erwinia carotovora

Groep: Bacteriën

...

 Image Removed

...

Image Removed

Afstervende bladeren tussen gezonde bladeren. Foto E. Steenge

...

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleHerkenning
In het veld zijn vaak één of twee verwelkte bladeren te zien in het midden van het bladcluster. Deze bladeren worden uiteindelijk lichtgeel en sterven af vanaf de punt, terwijl de andere bladeren een gezond groen uiterlijk blijven houden. De bollen vertonen in het begin weinig uiterlijke symptomen. Het enige kenmerk is een iets zachte, verweekte nek. De binnenste rokken (vaak één of twee rokken) zijn zacht en het lijkt of ze gekookt zijn. Later worden deze rokken bruin. Aangetaste bollen drogen uiteindelijk uit en zullen verschrompelen. Door in de basis van geïnfecteerde planten te knijpen, schuift het verrotte binnenste van de bol via de nek naar buiten, vandaar de naam Glibberige huid (Slippery skin).
Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleLevenswijze

De bacteriën kunnen met opspattende regendruppels vanuit de grond in bladoksels terecht komen en onder vochtige omstandigheden via wonden binnendringen. De bacterie gaat vanuit aangetaste bladoksels door de nek naar de bijbehorende rok. Vervolgens zoekt de bacterie door de aangetaste rok een weg naar de bolbodem. Via de bolbodem kunnen de andere rokken aangetast worden. Aangetaste bollen kunnen bij kamertemperatuur binnen 10 dagen helemaal wegrotten, maar in koele bewaring kan dit wel 1-3 maanden duren.

Paneel
titleBGColor#EEEBE6
borderStylenone
titleMaatregelen
  • Zorg voor een goede structuur en drainage van de bodem, zodat er een goed afwatering is en er geen verslemping kan ontstaan.

  • Bestrijd insecten en ziekteverwekkers, zodat er geen invalpoorten voor de bacterie ontstaan.

  • Geef niet teveel stikstof. Een weelderig gewas is gevoelig voor hagel- regen- en windschade.

  • Niet over de kop beregenen nadat de bollen beginnen te ontstaan.

  • Bij late hagelschade eventueel mechanisch strijken om te voorkomen dat er water in de pijpen blijft staan.

  • Gewas droog oogsten en daarbij beschadiging zoveel mogelijk voorkomen.

  • Uien koel en droog bewaren.

...

titleBGColor#eeebe6
borderStylenone
titleMeer informatie

...

Geen afbeeldingen beschikbaar.

Herkenning

P. alliicola en Erwinia infecteren de ui via het blad door opspattende sporen vanuit de grond. Vaak laat het derde blad van buitenaf gezien, duidelijke symptomen zien.

Bij een aantsting door Pseudomonas alliicola is aan de buitenzijde van de ui niets te zien. Binnenin is vaak de tweede of derde vliesrok glazig.

Bij een aantsting door Erwinia carotovora ontstaat het rot vaak vanuit de kern. De buitenkant kleurt echter donkerbruin. Deze aantasting  is dus redelijk uit te lezen.

Een van de Pseudomonas soorten, Pseudomonas cepacia, de 'azijnbacterie' ruikt azijnachtig. De buitenste ringen van aangetaste bolen zijn glazig.

Levenswijze

De bacterien zitten in de grond en komen met opspattend water op de bol van de ui of op het blad terecht. De Erwina soorten en de P. alliicola kunnen het gewas actief infecteren, de is P.cepacia is een zwakteparasiet. P. cepacia kan een gezonde ui infecteren, bijvoorbeeld als de ui door wateroverlast of langdurige regen is verzwakt.

Maatregelen

Er zijn geen chemische of niet chemische maatregelen bekend, waarmee men schade of infectie kan voorkomen.

Meer informatie