Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.
Informatie

Advies: Voer quarantainebehandelingen

(5)

uit

  1. Ontworm alle aangevoerde dieren (5.1) meteen bij aankomst met een moxidectine-houdend middel (groep 3) of het middel uit groep 4 (4). Vermijd onderdoseren (1).

  2. Breng de aangevoerde dieren pas 48 uur na de quarantainebehandeling op de bedrijfspercelen, zodat ze geen wormeieren op het land brengen. Houd ze gedurende deze 48 uur op stal of op een betonplaat en zorg dat de daar geproduceerde mest niet op de bedrijfspercelen komt.

  3. Controleer de effectiviteit van de behandeling met 

mestonderzoek (6) tussen 10 en 14 dagen na het ontwormen. Ontworm met een middel uit de andere geadviseerde groep als dan nog eieren in de mest zitten. Zelfs wachten met inscharen op bedrijfspercelen totdat 100% effectiviteit  van de quarantainebehandeling is vastgesteld, voorkomt de insleep van resistente wormeieren en verdient de voorkeur.

Raadpleeg de Wormenwijzer als het om lammeren gaat
  1. Vraag bij de herkomst na wat de resistentie-status is op dat bedrijf. Dat geeft u informatie tegen welke middelen de wormen in die dieren wel of niet resistent zijn en welke middelen er gebruikt zijn. Heroverweeg de aanvoer als de resistentie status van de aangevoerde dieren slechter is dan u eigen resistentiestatus.

  2. Wacht met inscharen van aangevoerde dieren en huisvest de aangevoerde dieren gescheiden van de eigen dieren op stal of op een betonplaat.

  3. Ontworm alle aangevoerde dieren met een combinatie van  een middel uit groep 2 en een middel uit groep 4. Vermijd onderdoseren.

  4. Controleer de werkzaamheid van de quarantainebehandeling tegen maagdarmwormen 7-14 dagen later met mestonderzoek. Indien er geen wormeieren meer worden uitgescheiden, kunt u de quarantaine beëindigen en de aangevoerde dieren inscharen op de eigen percelen. Indien er nog wel wormeieren worden uitgescheiden is meer quarantaine nodig (zie infopagina quarantainebehandelingen).

Raadpleeg de Wormenwijzer, als het om lammeren gaat, 4 weken na inscharen opnieuw voor een advies op maat. Onder bepaalde omstandigheden kan na 4 weken de wormlast weer een gevaar voor de lammeren vormen.

Raadpleeg de Wormenwijzer, als het om ooien gaat, in het aflamseizoen opnieuw voor een advies op maat.

...

Vraag 1 - Wilt u een advies voor dieren die u aanvoert van andere bedrijven (aankoop, dekram, ingeschaarde dieren van anderen) (5.I) ?

Antwoord: Ja (antwoord herzien)

...

Uitvouwen
titleOnderdoseren (1)

Uittreksel invoegen
Begrippenlijst
Begrippenlijst
name1.Onderdoseren
nopaneltrue

Qua werkzame stof bestaan er 4 groepen wormmiddelen. Niet elke groep van middelen is op elk moment even geschikt of effectief tegen elke wormsoort. Het door de Wormenwijzer geadviseerde middel is gebaseerd op de wormsoort, de kans op besmetting met die wormsoort(en) op dat moment in het jaar en de mate van resistentie tegen het wormmiddel in Nederland per wormsoort. Zie meer info voor de complete lijst van middelen.
Uitvouwen
titleMiddel uit groep 1, 2, 3 of 4 (4)

Uittreksel invoegen
Begrippenlijst
Begrippenlijst
name4. Middel uit groep 1,2,3,4
nopaneltrue

Uitvouwen
titleQuarantainebehandeling

Uittreksel invoegen
Begrippenlijst
Begrippenlijst
name5. quarantainebehandeling
nopaneltrue

)
Uitvouwen
titleAangevoerde dieren (

Uittreksel invoegen
Begrippenlijst
Begrippenlijst
name5.1

Onder aanvoer van dieren van een andere bedrijf vallen aangekochte ooien, lammeren en dekrammen. Ook gezamenlijk gebruikte rammen, ter dekking gebrachte ooien van anderen en terugkeer van dieren die gezamenlijk met schapen, lammeren, geiten en kalveren van anderen zijn geweid.

. Aangevoerde dieren
nopaneltrue

Uitvouwen
titleMestonderzoek

Uittreksel invoegen
Begrippenlijst
Begrippenlijst
name6.mestonderzoek
nopaneltrue