...
Het definiëren en updaten van het fokdoel bepaalt voor een heel belangrijk deel het succes van je fokprogramma. Het is belangrijk om te onthouden dat je de resultaten van de beslissingen die je vandaag maakt, pas ziet wanneer de nakomelingen geboren zijn en hun prestatie hebben laten zien. Afhankelijk van de diersoort kan dat jaren duren. De echte effecten van je beslissingen kun je pas echt zien na een aantal generaties. Het fokdoel is op de toekomst gericht en vaak is het gedefinieerd voor een periode van 10 of 15 jaar.
Dus:
Fokken is toekomstgericht. Alle verwachte ontwikkelingen in de markt en de productie omstandigheden spelen een rol in hoe de toekomst eruit ziet. Op alle ontwikkelingen moet je anticiperen wanneer je een fokdoel definieert.
Gegeven het fokdoel moet je beslissen hoeveel dieren geselecteerd worden voor de fokkerij en het aantal nakomelingen dat deze geselecteerde ouders zullen produceren. De selectiestrategie van je keuze stelt je in staat om de prestaties van de nakomelingen te voorspellen. Resultaten kunnen afwijken van wat je verwacht. Daarom is het belangrijk om deze resultaten van tevoren te voorspellen, zodat je aanpassingen in het fokdoel kunt maken als dat nodig is. Dat is waarop we focussen in dit hoofdstuk: hoe je de prestatie van de nakomelingen voorspelt, hoe je deze voorspelling kunt verbeteren en wat de consequenties van de selectiebeslissingen zijn.