...
Met behulp van de herkauwsensor wordt het herkauwgedrag van de koe in beeld gebracht. Een gezonde koe herkauwt gemiddeld 500 minuten per dag. Er kan gemonitord worden op koppelniveau en op koeniveau. Monitoren op koppelniveau zegt iets over het rantsoen. Bij een optimaal rantsoen hebben de koeien veel herkauwminuten (600 minuten per dag). Tijdens het herkauwen komt veel speeksel vrij en wordt het voer verder fijngemalen. In speeksel zit amylase.
Amylase is een enzym wat helpt bij het afbreken en verteren van het voer. Wanneer een koe meer herkauwt komt er meer amylase vrij en wordt het voer fijner gemalen zodat het beter verteerd kan worden en worden de voedingsstoffen beter benut.
Wanneer de gehele koppel minder gaat herkauwen en dus ook minder gaat vreten, kan het rantsoen worden aangepast. Na de aanpassing van het rantsoen kan worden geconstateerd of het aantal herkauwminuten weer toeneemt of juist niet.
Monitoren op koeniveau zegt iets over de gezondheid van de individuele koe. Wanneer een koe minder gaat vreten wil dat zeggen dat er iets niet in orde is met die koe. Door continu het aantal herkauwminuten te meten van iedere individuele koe wordt een gemiddelde gevormd. Wanneer de koe afwijkt van haar gemiddelde herkauwpatroon of afwijkt van haar koppelgenoten kan het zijn dat de koe ziek is. Een zieke koe gaat minder herkauwen. Aan de hand van een afwijking in aantal herkauwminuten kan een attentie worden gegeven aan de melkveehouder. Zo kan de melkveehouder in een vroeg stadium een zieke koe behandelen.
Na de behandeling van de koe kan de melkveehouder zien of de koe meer gaat herkauwen en dus constateren dat de behandeling helpt of juist niet.
Ook een tochtige koe gaat minder herkauwen. Tijdens de tocht vertoont een koe tochtgedrag. Door het hormoon oestrogeen ontstaat er een complete gedragsverandering. Tijdens de complete gedragsverandering is de koe eigenlijk op zoek naar een stier en is ze niet bezig met vreten en gaat ze dus minder herkauwen.
Het herkauwen kan gemonitord worden door middel van de accelerometer of door middel van de geluidsmeter. De accelerometer werkt aan de hand van de kopbewegingen, die gemeten kunnen worden in de hals en in het oor. De geluidsmeter werkt aan de hand van het geluid dat ontstaat tijdens het herkauwen en wordt gemeten in de nek, op de hoogte van het oor. Voor de metingen bestaat een algoritme wat de metingen omrekent tot ''gedragingen''.