Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Anker
boven
boven

Image Removed
Uittreksel
hiddentrue

Lijnzaad is het zaad van vlasHet wordt gebruikt als grondstof voor lijnzaadolie, dat met behulp van een oliemolen uit het zaad wordt geperst. Het restproduct van dit proces noemt men lijnkoek. Lijnkoeken worden gebruikt als veevoer.

Image Added

  

Nederlandse naam: Lijnzaad

Botanische naam: Linum usitatissimum

Engelse naam: Linseed

Taxonomy ID:  

Paneel
borderStylenone
titleVoorbeeld


Image Added

Image Removed

Bron:
Wikimedia

commons

commons 
[[File:A Common Flax or Linseed (Linum usitatissimum) flower. Chapeltoun North Ayrshire.jpg|A_Common_Flax_or_Linseed_(Linum_usitatissimum)_flower._Chapeltoun_North_Ayrshire]]

Lijnzaad is het zaad van vlas. Het

Paneel
borderStylenone
titleBiologische activiteit en werking

Lijnzaad is het zaad van vlas. Het wordt gebruikt als grondstof

voor 

voor lijnzaadolie, dat met behulp van

een  uit

 uit het zaad wordt geperst. Het restproduct van dit proces noemt

men 

men lijnkoek. Lijnkoeken worden gebruikt

als 

als veevoer.

Lijnzaad wordt als plantaardige bulkvormer en als bevorderaar van de stoelgang gebruikt. Het kan bij verstopping gebruikt worden. De in de zaadhuid voorkomende voedingsvezel, de slijmpolysaccharide, kan ten minste het viervoudige van het eigen gewicht aan water binden (zwelgetal ten minste 4), wat tot een volumetoename in de darm leidt. Door de toenemende druk op de darmwand wordt de peristaltiek geprikkeld en uiteindelijk de ontlasting op gang gebracht, waarbij het ook als smeermiddel behulpzaam is (Bron: Wikipedia).

Vlas (Linum usitatissimum) is een plant uit de vlasfamilie (Linaceae). Het is een gewas dat al lang verbouwd wordt. Er zijn blauwbloeiende en witbloeiende rassen. Daarnaast zijn er rassen met bruine zaden en rassen met gele zaden. De zaden van het vlas (lijnzaad) zijn ongeveer 5 mm lang. De rassen kunnen naar gebruik als volgt worden ingedeeld:

Planten van olievlas zijn korter en meer vertakt dan die van vezelvlas en worden verbouwd voor de zaden waar olie uit gewonnen wordt (Wikipedia)

Paneel
borderStylenone
titleBiologische activiteit en werking

Lijnzaad bevat o.a. 25% onverteerbare koolhydraten (incl. slijm), 40% vette olie (veel onverz vet), 25% eiwit.

Werkt laxerend, minder methaan productie, voorkomt tympanie (in combinatie met andere planten), geeft betere vacht.

Paneel
borderStylenone
titleOrgaansystemen

Bewegingsapparaat

  •  

Conditie/prestatie

  •  

Geslachtsapparaat

  •  

Hart en vaatstelsel

  •  

Huid- hoeven, klauwen

  •  

Immuunsysteem

  •  

Lever

  •  

Luchtwegen

  •  

 Maagdarmkanaal

Maagdarmkanaal

  •  

Ogen

  •  

Omgeving

  •  

Oren

 Oren

  •  

Pens

  •  

Uier

  •  

Urinewegen en blaas

Paneel
borderStylenone
titleOnderzoek

  •  

Slijmstoffen absorberen toxinen en verhinderen de aanhechting van schadelijke bacteriën aan de darmwand. Ze zorgen ook voor een goede mestconsistentie (Leon et al., 2008). Werkt o.a. laxerend (Palla et Gilani, 2015) en wordt bijv bij zeugen in de kraamstal ingezet. De slijmerige vezels in lijnzaad zorgen voor een volumetoename van de darminhoud en stimulatie van de darmperistaltiek (Basch et al., 2007).

Lijnzaad bestaat gemiddeld uit 41% olie, 27% vezels, 20% eiwitten, 8% vocht en 4% mineralen (Madhusudhan, 2009). Plantaardige oliën lijken zowel voor preventie als voor behandeling van  schuimtympanie werkzaam te zijn. Omdat deze oliën snel worden afgebroken in de pens, zijn relatief hoge doses nodig om een effect te bewerkstelligen (Howarth, 1975). Lijnzaadolie zou dus door zijn werking als surfactant/antischuimmiddel werkzaam kunnen zijn bij schuimtympanie. Er is helaas geen literatuur beschikbaar over effecten van lijnzaad bij tympanie. Gebruik van verschillende producten en formuleringen van lijnzaad in onderzoek naar methaanuitstoot lieten een verminderde verteerbaarheid zien van droge stof in het rantsoen. Het is daarom niet aan te raden om lijnzaad op langere termijn te voeren.  

Paneel
borderStylenone
titleProducten die dit kruid bevatten

-  

Uittreksel invoegenKruidnaamKruidnaamnopaneltrue

Colosan

Fresta F

Lijnzaad als diervoederingrediënt of aanvullend diervoeder

Alle dieren

Waarschuwing

gevaarlijk voor

Gebruik van verschillende producten en formuleringen van lijnzaad in onderzoek naar methaanuitstoot lieten een verminderde verteerbaarheid zien van droge stof in het rantsoen. Het is daarom niet aan te raden om lijnzaad op langere termijn te voeren.  

Paneel
borderStylenone
title

Diersoorten
Waarschuwing
titlegevaarlijk voor

 

PaneelborderStylenonetitleLiteratuur

Producten die dit kruid bevatten

Basch, E., Bent, S., Collins, J., Dacey, C., Hammerness, P., Harrison, M, Smith, M., Szaparym, P., Ulbricht. C., Vora, M., Weissner, W. Natural Standard Resource Collaboration. 2007. Flax and flaxseed oil (linum usitatissimum): A review by the natural standard research collaboration. Journal of the Society for Integrative Oncology 5, 92-105. 

Howarth, R.E., 1975. A review of bloat in cattle. Canadian Veterinary Journal, 16(10), 281-294.

Leon, L., Schön, H., and Th. Brebaum. 2008. Die Sauenverdauung natürlich regeln. Neue Landwirtschaft, 2, 52-53.

Madhusudhan, B., 2009. Potential benefits of flaxseed in health and disease-a perspective.  Agriculturae Conspectus Scientificus, 74(2), 67-72.

Palla AH and Gilani AH. 2015. Dual effectiveness of Flaxseed in constipation and diarrhea: Possible mechanism. Journal of Ethnopharmacology. 169:60-68.

naar boven