2.1 Zaaipatroon
Het zaaipatroon is de ruimtelijke ordening van een gewas op het veld. De meeste gewassen worden ingezaaid, geplant of gepoot op rijen, met verschillende rijbreedtes en plantafstanden. Vaak wordt de rijbreedte zaaipatroon bepaald door keuzes in machines (bijvoorbeeld aardappelruggen). Een uniform raster- of zigzagpatroon kan daar een interessant alternatief voor zijn. Een gewas als uien wordt soms ingezaaid in dubbele rijen of op clusters met 5 à 7 zaden dicht bijeen om beter mechanisch te kunnen werken, en meer concurrentiekracht in het gewas te krijgen.
Een dergelijk zaaipatroon kan gerichte onkruidbestrijding later in het seizoen gemakkelijker maken. Denk aan bijvoorbeeld camera-gestuurd schoffelen. Mogelijkheden voor tussen de rij wieden kunnen hiermee worden verbeterd. Bij granen is uit onderzoek gebleken dat de optimale rijafstand, voor zowel een goede gewascompetitie als mechanische onkruidbeheersing, ongeveer 20 cm is. Ook zaai in ruitvorm is mogelijk. Daarbij kan je vanuit verschillende richtingen mechanische onkruidbeheersing toepassen, wat de effectiviteit kan vergroten.
...
Planten is bij een aantal gewassen goed mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn o.a. uien en kool, maar je kunt ook aardappel hierbij rekenenen ook aardappelen vallen hieronder. Door te planten wordt het gewas competitiever, is de gewassluiting sneller en wordt de periode waarin het gewas onkruidvrij moet worden gehouden verkort. Daarnaast heeft het planten van deze gewassen een mogelijk voordeel voor bijvoorbeeld mechanische onkruidbestrijding. Hoewel de kosten voor het planten van deze gewassen hoger zijn, kan deze techniek een goede bijdrage leveren voor onkruidbeheersing.
...
Het primen van zaden is nog een manier om de beginontwikkeling van het gewas te optimaliseren. Bij priming wordt het zaad onder gecontroleerde omstandigheden gekiemd, waarna dit proces wordt stopgezet voordat het zaad de kiemwortel vormt. Na zaai staan deze planten dus eerder boven, met tegelijkertijd een homogene opkomst als resultaat. Hierdoor is het gewas competitiekrachtiger competitiever en kunnen ook beheersingsmaatregelen specifieker worden ingezet .