Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.
Uittreksel
hiddentrue

Botryotinia fuckeliana (syn. Botrytis cinerea) of grauwe schimmel is een schimmelziekte, die in roos schade kan aanrichten. Op afgestorven plekken ontstaat een grijs-bruin, stuivend schimmelpluis. Dit bestaat uit mycelium en sporendragers.

...

Image Added

Gewas: Roos

Wetenschappelijke naam: Botryotinia fuckeliana

Groep: Schimmels

Image Removed 
Image Removed 
Door Botrytis aangetaste bladeren onderaan de bloemGeïnfecteerd bloemblaadje door botrytissporen

 

Image Added
Image Added

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

...

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

...

...

Herkenning

Botryotinia fuckeliana (syn. Botrytis cinerea) of grauwe schimmel is een schimmelziekte, die in roos schade kan aanrichten. Op afgestorven plekken ontstaat een

...

grijsbruin, stuivend schimmelpluis. Dit bestaat uit mycelium en sporendragers.

Normaliter kan Botrytis alle bovengrondse plantendelen aantasten. Bij de teelt op substraat komt Botrytis alleen in de naoogstfase op de bloemen voor. Botrytis wordt in de naoogstfase pokken genoemd. Één infectie is al voldoende om de gehele bloem te laten wegrotten.

...

Levenswijze

Botrytis fuckeliana is een veelvoorkomende schimmel die op een breed scala aan planten voorkomt. Normaliter is het een zwakteparasiet. Onder ongunstige teeltomstandigheden (hoge luchtvochtigheid, hoge plantdichtheid, te lage teelttemperatuur) kunnen levende plantendelen worden aangetast.

De eerste aantasting vindt meestal plaats op afgestorven plantdelen. Daarvandaan kan de schimmel in het gezonde plantenweefsel groeien. Bloemen zijn veel gevoeliger voor aantasting dan de andere plantendelen. Indien de relatieve luchtvochtigheid hoger is dan 90 % kunnen de sporen de bloemen infecteren. De bloem wordt onder die omstandigheden en bij een ruimtetemperatuur van

...

20 °C binnen 8 uur geïnfecteerd. De sporen kunnen kiemen tussen een temperatuur van

...

0 °C tot

...

30 °C.

De sporen dringen het plantenweefsel binnen door eerst de buitenzijde plaatselijke op te lossen met enzymen en door mechanische druk (via een kiembuis) uit te oefenen. Vanuit het schimmelweefsel (mycelium) ontstaan sporendragers die zich aan de uiteinden vertakken. Hierop worden de grote massa's sporen geproduceerd. Deze stuiven bij de geringste beweging in wolkjes uiteen. Verspreiding vindt plaats door de lucht en via opspattend water. De verspreiding van sporen is uniform door de gehele kas.

...

...

Maatregelen

  • Aangetaste en afgevallen plantendelen verwijderen.

  • Door verlaging van de RV (lager dan 90 %) is de kans op infectie kleiner.

  • Er zijn rasverschillen. Een minder gevoelig ras kiezen.

...

...

Meer

...

informatie

...

 

...