Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

...

Het doel van classificatie is om op basis van vegetatie-opnamen te komen tot vegetatietypen: abstracte eenheden waarmee de variatie in de vegetatie van een gebied wordt beschreven (zie Hoofdstuk 1.1). Er zijn twee redenen waarom je een vegetatietypologie opstelt.

  1. Het meest voorkomend is het classificeren van opnamen om te komen tot een lokale typologie. Dit is een indeling in vegetatietypen die inzicht geeft in de diversiteit in de vegetatie, en daarmee in de ecologische variatie, in een (qua omvang) beperkt gebied. De totale variatie in de vegetatie wordt zo compleet mogelijk beschreven, inclusief lokale bijzonderheden. Een lokale typologie wordt gebruikt om te karteren (zie Hoofdstuk 2.7), waarbij de vegetatietypen de legenda-eenheden vormen. Een lokale typologie geeft informatie voor bijvoorbeeld de beheerder over welke bijzondere natuurwaarden aanwezig zijn en hoe het gebied ecologisch functioneert. Een onderdeel van de beschrijving van lokale typen vormen de opnamentabellen waarin de soortensamenstelling gedetaillerd is af te lezen.

  2. Een tweede reden voor classificatie is om een syntaxonomisch overzicht van een grotere regio of land te maken, op de manier zoals dat bijvoorbeeld in de De Vegetatie van Nederland is gedaan (zie Vegetatie van Nederland). Bij het opstellen van zo’n ‘formeel’ classificatiesysteem worden klassen, orden, verbonden en associaties beschreven, op basis vankensoortenen (overige) differentiërende soorten (zie verderop en Hoofdstuk 1.6). Voor deze toepassing zijn doorgaans veel opnamen nodig uit een groot gebied. Ook hier worden de vegetatietypen (associaties, verbonden, orden en klassen) onderbouwd met opnamentabellen waarin de soortensamenstelling is af te lezen.

Lokale typologieën en syntaxonomisch overzichten vullen elkaar aan. Zo kan een lokale typologie vertaald worden naar een landelijke typologie van plantengemeenschappen, waarmee de aldaar beschreven informatie beschikbaar komt. Op die manier kunnen bijvoorbeeld uitspraken worden gedaan over de abiotische omstandigheden waaronder de lokale typen voorkomen. Andersom kan het zo zijn dat in een lokale typologie eenheden voorkomen die niet passen of niet zijn beschreven in het landelijk systeem. Het laatste kan reden zijn om dat landelijke overzicht uit te breiden of te herzien. Ook kunnen de opnamen van lokale typologieën gebruikt worden bij de onderbouwing van de landelijke plantengemeenschappen.

...

Paneel
panelIconId1f4fd
panelIcon:projector:
panelIconText📽️
bgColor#DEEBFF

Classificatie van vegetatieopnamen

Diagnostische soorten

Anker
begrip2
begrip2
Hoe weet je nu welke opnamen en welke soorten bij elkaar horen? Het clusteren gebeurt op zich vanuit de data, dus op basis van de variatie in de gegevens. Maar, enige kennis over de ecologie van soorten komt wel van pas, omdat nu eenmaal niet alle soorten eenzelfde ecologische range hebben. Soorten met een smalle ecologische amplitudo (zie Hoofdstuk 1.2) spelen in veel gevallen een grotere rol bij de clustering. Het verschil in indicatiewaarde van soorten maakt het overigens lastig om classificaties volledig automatisch door computer-algoritmes te laten uitvoeren: niet alle soorten zijn even belangrijk.

...