...
De uitdaging van Instock ligt voornamelijk in de logistieke en operationele coördinatie: iedere dag het eten op te halen en de menu samen te stellen, wat veel tijd vergt en om een goed ingericht proces vraagt. De illusie bestaat vaak dat ‘food surplus’ ( het onverkochte eten uit de supermarkt) gratis is, maar de handelings- en transportkosten maken de prijs. De restaurants van Instock laten zien dat ‘fine dining’ mogelijk is met anders verspilde producten.
Over de samenwerking met Albert Heijn: Albert Heijn durft als eerste supermarktketen te laten zien wat er gebeurt met onverkocht voedsel. En daar begint het mee: transparantie en erkennen dat er een probleem is. We zijn dagelijks bezig om samen met Albert Heijn een nieuw proces in te richten waardoor in de toekomst ALLE paprika’s van de grootgrutter gered kunnen worden (én de rest van alle groente, fruit en aardappelen). En dit alles volgens de filosofie van de circulaire economie. Onverkocht eten, bestempeld als ‘waardeloos’, wordt uitgesorteerd. Alles wat nog van goede kwaliteit en 100% voedselveilig is houden we apart – zo’n procesverandering is overigens een hele klus bij een bedrijf met 100.000 medewerkers. Vervolgens zoeken óf creëren we hier bij Instock een afzetmarkt voor. Daar komt veel creatief denkwerk bij kijken: hoe verander je de perceptie van Nederlanders dat onverkocht eten écht iets heel anders is dan ‘afval’? Wat is voedselveilig volgens de Europese voedselwarenwet? Hoe kunnen we het gebruik van deze producten mainstream maken? Hoe gaan we de logistiek zo efficiënt mogelijk regelen? Hoe gaan we met het wisselende aanbod om? Wie zijn de horeca pioniers die deze producten van ons willen afnemen, zodat de Instock restaurants niet meer |
Ontwikkeling productlijn
In samenwerking met regionale ondernemers ontwikkelt (plannen) om een gedeelte van surplusproducten te verwerken tot nieuwe etenswaren. Het voorlopige resultaat is het brouwen van het Pieper Bier, gemaakt van geredde aardappelen, uitgevoerd met een plaatselijke brouwer. En.. omdat ook de bierproductie weer een restproduct leverde is de Instock Granola ontstaan; brood gemaakt van de moutrestanten in samenwerking met een bakker.
...