In een perceel kan het aantal bloemknoppen per boom erg variëren. Dit maakt het lastig om voor het hele perceel dezelfde dunningsstrategie te kiezen. Bomen met weinig bloemknoppen worden dan vaak onnodig extra gedund, terwijl bomen met zeer veel bloemknoppen te zwak worden gedund. Als je het aantal bloemknoppen per boom weet, kun je elke individuele boom de juiste chemische dunbehandeling geven. Het aantal bloemknoppen kun je afleiden als de bomen bloeien. De hoeveelheid bloemclusters vaststellen kan relatief eenvoudig door met een drone luchtfoto’s te maken. Vervolgens wordt per boom bekeken hoeveel witte pixels aanwezig zijn: hoe meer witte pixels, hoe meer bloemclusters in die boom.
Een nieuwere methode is om tijdens de bloei met een camera op de trekker foto’s nemen van de zijkant van de boom. Vervolgens is met kunstmatige intelligentie een model getraind om appelbloemclusters te detecteren in deze foto’s. Per foto wordt vervolgens automatisch het aantal bloemclusters geteld. Daarna wordt aan de hand van de gps-positie per boom het totaal aantal bloemclusters berekend, wat kan worden weergegeven in een bloesemkaart. De bloesemkaart is bruikbaar om te dunnen op taakkaart.
...
Leer meer over bloesemdunning op taakkaart in de E-learning precisiedunning: https://emodules.wur.nl/bloesemdunning-op-taakkaart/
...
Is precisiedunning economisch interessant?
Wageningen University & Research heeft een eenvoudig rekenmodel gemaakt om In de volgende pagina worden de kosten en baten van precisiedunning verder inzichtelijk te maken. Het rekenmodel helpt om voor uw eigen bedrijf inzicht te krijgen in de kosten en de economische voordelen van precisiedunning. Het geeft u als fruitteler een kapstok om de terugverdientijd te bepalen voor uw eigen bedrijf, op basis van uw eigen inschattingen van kosten en opbrengsten. Daarmee wordt inzichtelijk onder welke omstandigheden u een investering in precisietechnologie zou kunnen terugverdienen. Het zou kunnen dat precisiedunning ook voor uw bedrijf een interessante investering blijkt te zijn.
Hulpmiddel voor discussie
Het rekenmodel is in het project ‘The Next Fruit 4.0’ ontwikkeld als hulpmiddel, om de economische aspecten van precisiedunning voor telers praktisch hanteerbaar te maken. De berekeningen zijn bedoeld voor discussie met en tussen fruittelers. De gebruikte uitgangspunten zijn afgeleid van de eerste inzichten, die zijn opgedaan in de projecten 'Fruit 4.0', 'Kennis Op Maat Fruit 4.0' en 'The Next Fruit 4.0'. Uit vervolgonderzoek en praktijkervaringen zal de komende jaren blijken in welke mate de uitgangspunten en berekeningen verder aangescherpt moeten worden.gemaakt.
...