Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.
Uittreksel
hiddentrue

Witrot wordt veroorzaakt door een schimmel die in de grond lange tijd levensvatbaar aanwezig kan blijven in de vorm van sclerotiën.

...

Image Added

Gewas: Ui, prei

Wetenschappelijke naam: Sclerotium cepivorum

Groep: Schimmels

...

Image Added

...

Image Removed 

...

Image Removed 

...

Image Removed 

...

Image Added
Image Added
Image Added

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

...

Herkenning

Witrot wordt veroorzaakt door een schimmel die in de grond lange tijd levensvatbaar aanwezig kan blijven in de vorm van sclerotiën.

Wanneer een plant in een jong stadium wordt aangetast, kan de plant wegvallen, terwijl aantasting in een ouder stadium kan leiden tot rotting van de bol op het veld of in de bewaring. Kenmerkend is het dichte witte schimmelpluis en de aanwezigheid van grote aantallen nieuwe zwarte sclerotiën, die vervolgens verspreid kunnen worden via grond bewerking of via plantgoed.

...

...

Levenswijze

Er zijn waarnemingen dat de sclerotïen (rustvorm) van de schimmel langer dan 10-15 jaar in de grond kan overleven zonder waardplant. Zodra echter een waardplant aanwezig is, gaan de sclerotiën kiemen als reactie op bepaalde stoffen die door de wortels worden afgescheiden. Vast staat dat zwavelverbindingen (diallyl disulfide) hierbij een belangrijke rol spelen. Ook de temperatuur is echter, niet onbelangrijk: wanneer lage temperaturen volgen op een lange periode met hoge temperaturen (bijvoorbeeld in de herfst) zullen de sclerotiën moeilijker kiemen, ook bij aanwezigheid van een waardplant. Wanneer een sclerotium kiemt, zullen de wortels worden aangetast en vervolgens de bol basis. Via wortelcontact kunnen daarna ook andere planten worden geïnfecteerd.

...

Maatregelen

Internationaal is een enorme inspanning door het onderzoek geleverd om praktisch uitvoerbare bestrijdingsmaatregelen te vinden. Mogelijkheden op het gebied van chemische bestrijding, resistentieveredeling, biologische bestrijding, zijn tot nog toe onvoldoende gebleken. Alleen op gronden waarin slechts enkele sclerotiën per kg grond aangetoond worden, kan een grondbehandeling het gewas enigermate beschermen voor aantasting. Rotatie biedt gezien de lange levensduur eveneens weinig praktisch perspectief. Voorkomen zal daarom moeten worden dat gezonde percelen besmet worden. Bovendien moet de teelt van Allium-gewassen (ui, knoflook, sjalot, bieslook en prei) op besmette percelen worden afgeraden. Aan de hand van grondmonsters kunnen verschillende laboratoria vaststellen of in deze monsters sclerotiën worden aangetroffen.

Gangbare gewasbeschermingsmaatregelen zijn te vinden in de Gewasbeschermingsgids.

...

Meer informatie

...