Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Image Removed

PAR sommen per maand in Nederland (bron: Breuer en van de Braak)

Tip

Op heldere dagen is het aandeel PAR in de globale straling ca. 45% en dit aandeel neemt toe tot ca. 55% op volledig bewolkte dagen. Om globale straling naar PAR om te rekenen kan de volgende vuistregel gebruikt worden:

1 watt/m2 globale straling = 2.15 µmol/s/m2

1 MJ/m2 globale straling = 2.15 mol/m2

Direct en diffuus licht

De globale straling bestaat uit direct en diffuus licht. Het verschil tussen direct en diffuus licht is in een oogopslag te begrijpen aan de hand van onderstaande figuur. Direct licht (links) heeft een of slechts enkele invalshoeken en is dus niet gelijkmatig verdeeld. Diffuus licht daarentegen (rechts) is verstrooid, heeft vele invalshoeken, en is daardoor gelijkmatiger verdeeld. Natuurlijk diffuus licht ontstaat wanneer direct licht wordt weerkaatst door bijvoorbeeld een wolkendek en daardoor wordt verstrooid. Direct licht kan ook diffuus worden gemaakt met kasdek- en scherm materialen.

Image Removed

Verdeling van direct licht

Image Removed

Verdeling van diffuus licht

Overwegend is het zonlicht in Nederland diffuus. Maar de verhouding tussen direct en diffuus licht varieert door het jaar heen. Het aandeel directe straling is in de winter gemiddeld ca. 20%, terwijl het in de zomer ca. 40% bedraagt. Onderstaande grafiek laat zien hoeveel directe en diffuse straling er gemiddeld beschikbaar is.

Image Removed

Direct en diffuus zonlicht gedurende het jaar (bron: Breuer en van de Braak)

Locatie

Bij het kiezen van een teeltlocatie zal de beschikbare hoeveelheid licht van belang zijn. De gemiddelde hoeveelheid licht verschilt per regio, afhankelijk van de breedtegraad en de afstand tot de kust.

Image Removed

Gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid globale straling ( bron: KNMI)

Gemiddelde maandelijkse hoeveelheid globale straling ( bron: KNMI)

Informatie
titleRapporten & Artikelen
Image Added

Voor de glastuinbouwsector is zonlicht van groot belang. Ten eerste omdat zonlicht een bron van energie is en direct gebruikt kan worden voor de verwarming van kassen. Ten tweede omdat zonlicht de drijvende kracht is van fotosynthese en daarmee de productie van gewassen. Het zonlicht dat beschikbaar is in Nederland op een gegeven moment wordt gekarakteriseerd door de zonnestand, de geografische breedte, het seizoen, het tijdstip van de dag en de mate van bewolking. Toch kan een overzicht met enkele kengetallen handig zijn tijdens de ontwerpfase van een kas. De volgende secties gaan over:

Urgent

Let op! De kengetallen zijn gebaseerd op lange termijn gemiddelden en geven algemene informatie over het klimaat. Deze gemiddelden bieden echter geen garantie voor het weer op een bepaalde dag of het verloop van een enkel seizoen of jaar.

Informatie

Rapporten & Artikelen

Benutting van zonne-energie in de tuinbouw - een strategische verkenning (2011)

Diffuus licht: Het effect van lichtverstrooiende kasdekmaterialen op kasklimaat, lichtdoordringing en gewasgroei (2005

)

Enhancement of crop photosynthesis by diffuse light: quantifying the contributing factors (2014)

Image Removed Image Removed Kasontwerp