Voortplanting
In de het hoofdstuk voortplanting word de voortplantingscyclus van de geit beschreven. Vervolgens wordt de bronst, bronstsynchronisatie, kunstmatige inseminatie, (schijn)dracht en aflammeren behandeld.
De geit heeft een duidelijk bronstseizoen. Onder invloed van het korter worden van de dagen, een geringere lichtintensiteit en het dalen van de temperatuur begint normaal het bronstseizoen van een geit pas ongeveer in augustus. De meeste geiten worden bronstig in oktober of november.
De geit is na vijf á zes maanden geslachtsrijp. In het algemeen is het niet aan te bevelen dieren jonger dan zes maanden en te weinig ontwikkelde dieren (lichaamsgewicht minder dan 35 kg) te laten dekken. Een geit toont bronst door een rode en enigszins gezwollen vulva, veelvuldig mekkeren, kwispelen met de staart in de nabijheid van een bok, afzonderen van de koppel en soms het elkaar bespringen. Deze periode duurt 12 tot 48 uur afhankelijk van het dier. Bij jonge dieren is deze periode vaak korter. De cyclus van een geit duurt 21 dagen (Schulling, 2000).
Bronstinductie en -synchronisatie
Het opwekken van bronst (inductie) en het laten samenvallen van de bronst bij meerdere geiten (synchronisatie) zijn methodes om het aflamseizoen te sturen. Een eenvoudige en natuurlijke wijze van inductie en synchronisatie is het introduceren van een bok in een koppel, waar lange tijd geen bok in de buurt heeft gestaan op zicht- of geurafstand. Ook kan de bronst gesynchroniseerd worden door het nabootsen van het korter worden van de dagen. In de wintermaanden kan dit door gedurende minimaal zes weken minstens 20 uur licht per dag te geven. Als dit lichtregime beëindigt, worden de dagen dusdanig kort, dat de dieren reageren alsof de bronsttijd is aangebroken.
Een betrouwbare methode om geiten te synchroniseren is een hormoonbehandeling met prostaglandines of progesteron en een eiblaas-stimulator. Geitenhouders werken hiervoor met een sponsschema, zie onderstaand voorbeeld.
Figuur 4: Synchronisatie en inseminatieschema geiten
De behandeling met prostaglandine leidt tot het in regressie gaan van het corpus luteum (geel lichaam). Dit gele lichaam ontstaat na de eisprong en verdwijnt als het eitje onbevrucht blijft. Door het gele lichaam ‘weg te spuiten’ wordt de bronst cyclus herstart (Schulling, 2000).