SyngenX
SyngenX is een fermentatieproduct uit Lactobacillus Acidophilus. Volgens de producent is het een volledig natuurlijk product wat bijdraagt aan een betere gezondheid door stimulatie van bacteriegroei (lactobacillen en bifidobacteriën) in de darmen, het bevorderen en behoud van de bacteriële balans, ondersteuning van de vertering en het immuunsysteem. Diervoederadditief.
Lactobacillus acidophilus is een gram-positief staafje wat natuurlijk voorkomt in het maagdarmkanaal van mensen en dieren. Het wordt gebruikt als probioticum, maar ook bij de bereiding van yoghurt, kefir en zuurkool. In vitro remt het de groei van Salmonella Typhimurium en Listeria monocytogenes. Bij fermentatie worden metabolieten gevormd zoals organische zuren, bacteriocines en en andere laagmoleculaire niet-eiwit producten.
Eigen onderzoek van de producent (Frank and Scott, 2012) vergeleek een Saccharomyces cerevisiae fermentatie product (Diamond V XPC) met een prototype van dit Lactobacillus acidophilus fermentatie product (LAFP) bij jonge biggen. Hiervoor zijn 120 biggen gespeend op 19 dagen (gewicht 6,7 kg) verdeeld over 4 proefgroepen, per twee gehuisvest en de proef bestond uit 15 herhalingen. De proefgroepen kregen 1) controlevoer, 2) controlevoer met XPC 1 gram/kg, 3) controlevoer met LAFP 1 gram/kg en 2 gram/kg. Het controlevoer bevatte antibiotica en farmacologische hoeveelheden zink en koper. De proef was verdeeld over twee perioden, fase 1 (dag 1-9) en fase 2 (dag 10-21) na de start van het experiment. De groei per dag van de biggen was significant hoger bij de LAPF en de XPC dieren, de eindgewichten van de LAFP dieren was significant hoger dan dat van de controles. Door gezondheidsproblemen in fase 1 en 2 moesten de dieren individueel behandeld worden met antibiotica. De LAFP dieren hoefden in fase 1 geen antibiotica, terwijl de XPC en controledieren respectievelijk 15 en 24 injecties nodig hadden. In fase twee hadden de LAFP groepen minder injecties nodig dan de andere groepen (1 en 2 tegenover 5 (XPC) en 14 (controles).
De effecten van LAFP op de productiekenmerken en concentraties bifidobacteriën (BB) en lactobacillen (LB) in de mest zijn vergeleken met andere addieven (Frugé et al., 2013). Hiervoor zijn 1008 biggen van 5,5 kg verdeeld over 6 proefgroepen van 28 biggen, de proef bestond uit 6 herhalingen. Het controlevoer bevatte koper, zink, gedroogde bacillus subtilus/lichenformis fermentatieproduct, een zuurteregelaar en een antibioticum. Er waren geen significant verschillen tussen de groepen wat betreft groei per dag, eindgewicht of voederconversie van de biggen. De biggen die LAFP kregen hadden significant meer bificobacterien en lactobacillen in de mest. Volgens de auteurs zou dit wijzen op een gunstigers darmklimaat.
In een experiment met 180 biggen (gespeend op 19 dagen, 6,7 kg) met een vergelijkbaar controle voer werden de effecten van XPC (1 gram/kg) vergeleken met SyngenX in vier verschillende doseringen (0.5, 1, 1.5 en 2 g/kg) (Frank et al., 2013). Het experiment duurde 30 dagen. De dieren met XPC en SyngenX hadden een betere voederconversie dan de controlegroep. In een tweede experiment met 1040 biggen van 19 dagen oud werden controledieren vergeleken met dieren die 1, 2 of 3 gram SyngenX per kg voer kregen. Er zaten 26 dieren per hok en de proef had 10 herhalingen. Het gehalte aan fecale bifidobacteriën en Lactobacillen was significant hoger dan de controlegroep bij de dieren die 2 gram SyngenX kregen. De eindgewichten van de SyngenX dieren waren trendmatig hoger dan die van de controles.
Er is onderzoek gedaan naar effecten van gefermenteerde gistproducten (Diamond XPC) op de microbiele samenstelling van de darmflora bij biggen voor en na een Salmonella challenge (Price et al., 2010). Hiervoor zijn 40 biggen, gespeend op 21 dagen verdeeld over 4 groepen, controle voer, controlevoer met XPC (0,2 %) en op dag 10 gechallenged met 109 cfu Salmonella enterica serovar Typhimurium DT104 of een steriele oplossing. Op dag 17-20 zijn alle biggen behandeld met Ceftiofur-HCL. Voor, tijdens en na de infectie is gekeken naar groei en de samenstelling van de darmflora. XPC door het voer gaf wat meer compensatoire groei na de infectie en de uitscheiding van Salmonella met de faeces was trendmatig verhoogd tijdens de infectie. In een aantal van de studies met SyngenX is dit product met XPC (van dezelfde fabrikant) vergeleken.
In de hierboven beschreven experimenten werd 1-2 gram/kg voer gebruikt. De leverancier adviseert 0,5 tot 1 kg per ton voer.
Frank, J.W. and Scott, M. 2012. Nursery pig growth and health are improved when supplemented with a microbial fermentation prototype feed additive. Poster.
Frank, J.W., A. Brainard, M. Wright and M. Scott. 2013. Dietary supplementation with a novel Lactobacilluas acidophilus fermentation prototype improved nursery pig performance and gut health. J. Anim. Sci. 91 (E-suppl. 2), 342.
Frugé, E.D., E.L. Hansen, S.A. Hansen, K.A. Frerichs, C.W. Hastad, M. Scott, J.W. Frank and A. Brainard. 2013. The effects of a novel Lactobacillus acidophilus fermentation product on growth performance and fecal bacateria in 5-14 kg pigs. J. Anim. Sci 91 (suppl. 2), 106.
Price, K.L., Totty, H.R., Lee, H.B., Utt, M.D., Fitzner, G.E., Yoon, I., Ponder, M.A., Escobar, J. 2010. Use of Saccharomyces cerevisiae fermentation product on growth performance and microbiota of weaned pigs during Salmonella infection. J Anim Sci. 88, 3896-908.