Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 9 Huidig »

Gewas: Diverse gewassen

Wetenschappelijke naam: Botrytis cinerea (Botryotinia fuckeliana)

Groep: Schimmels

 
 
BotrytisAantastingbeeld Botrytis

 

 

Grauwe schimmel in dahliaBotrytis in aardbei        

Botrytis in tomaat, Bron: Eppo, foto Andrea MinutoBotrytis op roos, bron Eppo, foto Dorina Pitorac


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright WUR, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Verkleuringen en afsterving met een pluizig, bruingrijs schimmelpluis op allerlei bovengrondse plantendelen, bladval bij coniferen. Bij aanraking komt een stofwolkje (sporen) vrij.

Grauwe schimmel wordt beschouwd als een zwakteparasiet en veroorzaakt de meeste schade bij stekken in de koude bak of onverwarmde kas. De blaadjes sterven geheel of gedeeltelijk af. Als de stengel ook wordt aangetast, kunnen stekken geheel verwelken. Op de zieke delen is meestal een bruingrijze sporenmassa aanwezig, die verstuift bij aanraken van de planten

Levenswijze

De grauwe schimmel kan zowel kiemplanten als alle delen van planten aantasten. Bij een hoge luchtvochtigheid of een nat gewas vindt de aantasting via kleine wondjes of afgevallen bloempjes plaats en groeit de schimmel verder op afstervend en dood plantmateriaal. Bij verminderde weerstand kunnen planten in allerlei stadia worden aangetast. Vooral op jonge planten, kiemplanten, planten met verwondingen vinden infecties plaats onder vochtige omstandigheden.

Beschadigd weefsel, zoals gekneusd of door hagel of nachtvorst beschadigd blad, wordt gemakkelijk aangetast. Ook in de volle grond kunnen pas uitgeplante stekken verloren gaan . Als de stekken eenmaal goed zijn aangeslagen, worden de planten zelden meer aangetast. De kunnen schimmel kan jaren overleven als sclerotiën (samengebundeld schimmelweefsel) in plantenresten in de grond.

Maatregelen
  • Zorgen voor goede groeiomstandigheden, het gewas zo droog mogelijk houden
  • Stekken in een stekkist niet te dicht planten, stekbak goed luchten
  • Zorgen voor een goede hygiëne




  • Geen labels