Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 6 Volgende »

Gewas: Buxus

Wetenschappelijke naam: Psylla buxi

Groep: Insecten

 

 
Schadebeeld lepelvormig blad, zijaanzicht Larve detail  
 

 

Schadebeeld, bovenaanzichtSchadebeeld, licht aangetaste Buxus 


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

Bladvlooien zijn zeer kleine insecten die goed kunnen springen. Net als luizen scheiden ze honingdauw af. De groene of zwarte larven zijn bedekt met witte wasdraadje.

Uit de geïnfecteerde knoppen van Buxus ontstaan misvormde toppen. De blaadjes staan dicht opeen en zijn een beetje hol (lepelvormig) door het zuigen van de bladvlooien. Je vindt deze aantasting vooral bij oude buxusplanten die niet regelmatig gesnoeid worden.

Levenswijze

De larven zijn 's winters verborgen in de knoppen. In het voorjaar, wanneer de knoppen beginnen uit te lopen, worden de larven ook actief. Ze zuigen aan de bladeren en produceren een wittige wasmassa die hen beschermd. In mei of juni komen de eerste volwassen dieren (imago) tevoorschijn. Ze springen bij het aanraken van de takken op. In de zomer leggen deze volwassen dieren eitjes in de buitenste schubben van de nieuwgevormde knoppen (1 - 3 eitjes per knop. Hieruit verschijnen in de herfst meestal al de larven. Er is dus 1 generatie per jaar.

Maatregelen
  • Preventief door regelmatig snoeien.
  • Buxusbladvlo kan chemisch worden bestreden. De ontwikkeling in het voorjaar en het bestrijdingsmoment is goed te voorspellen met een waarschuwingssysteem.
  • Meer informatie over chemische gewasbeschermingsmiddelen is te vinden op de website van het College Toelating Bestrijdingsmiddelen en Biociden https://toelatingen.ctgb.nl/



  • Geen labels