Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 20 Volgende »

Onkruidbestrijding is een noodzakelijk kwaad omdat onkruidplanten concurreren met het cultuurgewas en/of de oogst moeilijker of onmogelijk kunnen maken. Denk in de laatste twee gevallen bijvoorbeeld aan kweekgras bij het uien rooien of zwarte nachtschade in een erwten gewas.

Onkruid kan op vele manieren bestreden worden:

  • Chemisch
  • Mechanisch
  • Thermisch
  • Elektrisch
  • Laser
Binnen NPPL hebben 4 deelnemers ervaringen opgedaan met plaatsspecifieke onkruidbestrijding, lees meer >>

Chemisch

Sinds de jaren 50 heeft de chemische onkruidbestrijding een vlucht genomen en werden percelen volvelds bespoten met de toegelaten middelen. Sinds de jaren 90 zijn de toelatingseisen aangescherpt en kwamen de eerste rijenspuiten. Een steeds verder teruglopende beschikbaarheid van toegelaten middelen vraagt om andere oplossingen, zoals hieronder beschreven.

Binnen NPPL hebben 6 deelnemers ervaringen opgedaan met variabele bodemherbicide toepassing, lees meer >>

Mechanisch

Dit is in zekere zin ook de oudste methode van onkruid bestrijding. Hier worden nu steeds verfijndere technieken op losgelaten zoals RTK-GPS en camera's. Dat maakt het mogelijk heel nauwkeurig tussen de rijen maar ook in de rij te schoffelen.

Thermisch

Thermisch wil zeggen met hitte en dat is dan vrijwel altijd een gasbrander. Deze kennen we al als volvelds onkruidbestrijder in de biologische landbouw. De eerste test worden gedaan om dit ook plaatsspecifiek toe te passen.

Elektrisch

Sinds 2019 zijn Zasso en Rootwave op de markt met elektrische onkruidbestrijders, volvelds en plant/plaatsspecifiek. 

Robotica

Kijk ook bij het onderdeel robotica, want veel initiatieven in de robotica zijn gericht op onkruidbestrijding. Dus een combinatie van een autonoom voertuig met bovenstaande technieken.

Binnen NPPL doen 2 deelnemers ervaring op met robotica, lees meer >>



  • Geen labels