Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

« Vorige Versie 7 Volgende »

Dierenwelzijn staat wereldwijd in de picture. Het krijgt steeds meer maatschappelijke aandacht. Alles wijst erop dat de status van dieren in de toekomst nog verder zal stijgen. Tegelijkertijd verschillen de meningen en opvattingen over hoe je met dieren moet omgaan sterk.


Dierenwelzijn is geen hype

Meningen over dieren

Van oudsher bepaalt de mens de status van dieren. Op basis van traditie, religie en achtergrond worden dieren en hun welzijn belangrijk gevonden, of juist niet. Katten waren in het oude Egypte populaire, zelfs heilige huisdieren. Koeien hebben in India door het geloof een hoge status. Honden en varkens hebben in moslimlanden daarentegen juist een slechte naam. Het paard wordt al eeuwen gezien als een edel dier. De invloed van welvaart speelt ook een rol: als mensen het zelf goed hebben, hebben ze vaak ook meer oog voor het welzijn van dieren.


Bij de Egyptenaren was de kat vroeger een heilig dier

Onbekend maakt onbemind

Mensen hebben meestal meer aandacht voor dieren en hun welzijn als ze een persoonlijke band hebben met het dier en als ze over kennis van het dier beschikken. Een hobbypluimveehouder zal zijn dieren meer aandacht geven dan een commerciële pluimveehouder in de intensieve veehouderij die grote aantallen dieren tegelijkertijd moet verzorgen. Doordat er minder individuele zorg en aandacht is voor dieren in de intensieve veehouderij, hebben de dieren minder emotionele waarde voor de mens.


Onbekend maakt onbemind: een pluimveehouder die duizende dieren verzorgt, heeft geen persoonlijke band met ze
© Wageningen Livestock Research

Erkenning eigen waarde

In Europa wordt tegenwoordig erkend dat dieren een eigen, intrinsieke waarde hebben. Dieren zijn geen dingen. Het zijn volgens de wet wezens met behoeftes en gevoelens. Daarom wordt van burgers en organisaties verwacht dat ze rekening houden met het welzijn van dieren, ongeacht nut en functie van de dieren.
Dierenwelzijn krijgt steeds meer maatschappelijke aandacht. En dat geldt ook steeds meer voor landen buiten Europa.


Ook een koe die geen melk meer geeft, heeft een ‘eigen waarde’

Maatschappelijke ontwikkelingen

Als je naar dierenwelzijn kijkt, zie je verschillende maatschappelijke ontwikkelingen. Uit onderzoeken blijkt dat dieren een aantal dezelfde eigenschappen en emoties hebben als mensen. De scheidslijn tussen mensen en dieren wordt hierdoor steeds dunner. Alles wijst erop dat de status van dieren in de toekomst zal toenemen. Het aantal huis- en recreatiedieren neemt naar verwachting toe. Dierentuinen en circussen besteden meer en meer aandacht aan dierenwelzijn. Veehouders gaan diervriendelijker produceren, omdat consumenten bereid zijn meer te betalen voor dierenwelzijn. En in de proefdiersector wordt ingezet op de drie V’s: vervanging, vermindering en verfijning.


Meer aandacht voor dierenwelzijn

  • Geen labels