Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 14 Huidig »



Klaas Oevering is een echte gruttoboer in Idzega in Zuidwest Friesland. Op 75 hectare land houdt samen met zijn vrouw hij 100 koeien. Met het oog op de grutte heeft hij op 14 hectare heeft een uitgesteld maaibeheer. Een klein deel (0,6 ha)  is ingericht als plas-dras ingericht. 11 ha huurt hij van het Fryske Gea als weide- vogelreservaat, de maaidatum is daar na 1 juli . Hij kan via een eigen inlaat zelf sturen met het waterpeil op zijn natuurgrond. Dat gebeurt in goed overleg met het waterschap. Zijn natuurgrond bemest hij met ruige mest.


Omdat de grutto – of op zijn Fries skriis – centraal staat is Oevering is lid van de Skrizekrite Idzegea. Die skriezekrite of gruttokring is een samenwerkingsverband van veertig boeren in de regio die met elkaar 1.750 ha mozaïekbeheer in het gebied verzorgen. Oevering schat dat hij zo’n 20% van zijn omzet verdient met de weidevogels. Hij kreeg dit jaar zo’n € 14.000,- aan beheersubsidie, maar die was hij ook weer kwijt aan het vervangende voer dat hij moest aankopen om de melkproductie van zijn koeien op peil te houden. Omdat hij door zijn manier van werken minder dierenartskosten heeft, is het netto-inkomenseffect van het agrarisch natuurbeheer wel degelijk positief.

Oevering wil graag aan andere boeren in het gebied laten zien dat je op een melkveehouderijbedrijf ook heel goed natuur kunt produceren, vooral door het natuurgras in het rantsoen te gebruiken. Het natuurland biedt mogelijkheden om verder te kunnen extensiveren. De perspectieven voor agrarisch natuurbeheer in het algemeen hangen volgens Oevering heel sterk samen met de toekomstverwachtingen van de veehouders en natuurlijk ook met de economische ontwikkelingen. Veel melkveehouders zitten helaas nog niet te wachten op het agrarisch natuurbeheer. De collectieven kunnen daar weliswaar wat verandering in brengen, maar dat zal nog veel tijd en aandacht vergen.

Meer informatie

  • Geen labels