Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 4 Volgende »

Gewas: Asperge

 

Wetenschappelijke naam: Plioreocepta poeciloptera

Groep: Insecten

  
Schade aspergevlieg Aspergevlieg
  
Schade plus pop aspergevlieg

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo

Herkenning

De vlieg is ongeveer 8 mm groot en te herkennen aan de strepen op de vleugels. Maden van de aspergevlieg vreten gangen in de stengels van aspergeplanten

In jonge aanplant kan dat bij een zware aantasting leiden tot volledige afsterving van de plant. In een ouder gewas gaat de aantasting ten koste van de opbrengst. Aangetaste stengels zijn door verstoring van de sapstroom te herkennen aan vergroeiingen. Zwaar aangetaste stengels kunnen afsterven. De meeste aantasting treedt op in een warme en droge periode.

Levenswijze

De aspergevlieg heeft één generatie per jaar. De vliegen zijn actief van april tot in augustus.  Nadat de volwassen vliegen uit de poppen zijn gekomen, vindt paring plaats en worden de eitjes afgezet in de zachte toppen van scheuten, die net boven de grond staan. Na enkele dagen komen de eitjes uit. De larven vreten een gang door de stengel en verpoppen net onder het maaiveld tot 10 cm eronder. Het popstadium duurt ongeveer 11 maanden en er is maar één generatie per jaar. 

De meeste schade wordt dan ook aangericht in teelten waarvan nog niet geoogst wordt, of waar maar in een korte periode geoogst wordt. Oudere gewassen zijn vanaf eind juni bovengronds, waardoor de periode voor de ei afzet korter is. Maden vreten in de stengel naar beneden en verpopping uiteindelijk net beneden het maaiveld.

Maatregelen
  • Chemische bestrijding met een daarvoor toegelaten middel bij opkomst van het gewas.
  • Maaien van de planten tot net onder het maaiveld. Hiermee worden de poppen verwijderd.
  • Door de ondergrondse delen van aangetaste stengels in de lengte door te snijden vind men de poppen. Deze zitten maximaal 15 cm beneden maaiveld hoogte. Aangetaste stengels tot deze diepte verwijderen en afvoeren. 
  • Met plakvallen is de aanwezigheid en de omvang van de populatie vast te stellen.

 

 

 

  • Geen labels