Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

« Vorige Versie 4 Volgende »

De Basiskaart Natuurlijke systemen helpt je om inzicht te krijgen in het natuurlijk systeem. Je komt te weten uit welke landschapstypen en -eenheden je gebied bestaat, welke klimaateffecten daar een rol kunnen spelen en wat voor kansen er liggen om het gebied klimaatbestendiger te maken. De kaart brengt de mogelijke klimaatimpacts en maatregelen systematisch in kaart, en kan zo goed ondersteuning bieden bij ruimtelijke afwegingen.

Met het natuurlijk systeem wordt bedoeld “de samenhang tussen het reliëf, de bodem en ondergrond, en het watersysteem”

Hoe werkt het?
Je kunt de Basiskaart Natuurlijk Systeem op drie manieren gebruiken:

  1. Als je voor een bepaalde landschapseenheid wilt weten waar dit voorkomt, welke klimaatdreigingen hier spelen en wat de kansen voor klimaatadaptatie (adaptatiekansen) zijn. Je klikt in de legenda op een landschapseenheid en ziet waar dit voorkomt.

  2. Als je van een klimaatdreiging wilt weten waar deze voorkomt. Of als je wilt weten waar welke adaptatiekansen liggen. Als je in de legenda klikt op een dreiging of kans, krijg je op de kaart te zien waar deze kunnen voorkomen.

  3. Als je op de kaart op een gebied klikt verschijnen daarvan de landschapseenheid, de klimaatdreigingen en de kansen voor klimaatadaptatie.

Voordelen:

  • Interactief en toegankelijk: Door middel van een gebruiksvriendelijke kaart bij ruimtelijke planvorming meer bodem en water gestuurd gewerkt worden.

  • Betrouwbare basis: Ontwikkeld op basis van betrouwbare informatie met bijdragen van diverse experts , biedt de tool betrouwbare en goed onderbouwde aanbevelingen.

Nadelen:

  • Te gebruiken tot een schaal van 1:25.000. Op kleinere schaal kun je de kaart minder goed gebruiken, omdat de basisinformatie van de kaart daarvoor ontoereikend is.

  • De kaart geeft een beeld van klimaatdreigingen en adaptatiekansen met het perspectief van het landschap als vertrekpunt. Andere perspectieven zoals landgebruik en ecologie kunnen niet uit de kaart gehaald worden.

  • Geen labels