Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 11 Volgende »

Dit is een samenvattende tekst, het herhaalt veel informatie en plaatst het in een verband met elkaar. Als jullie het teveel herhaling vinden kan deze sectie worden verwijderd (vergeet niet de linkjes van de vorige, home en volgende buttons op de paginas eromheen dan aan te passen)

De zon produceert straling in de vorm van elektromagnetische golven. De straling wordt gedeeltelijk gefilterd door de atmosfeer van de aarde tot globale straling. Ongeveer 50% van de globale straling is bruikbaar in de fotosynthese van planten, dit wordt photosynthetically active radiation (PAR), fotosynthetisch actieve radiatie genoemd. PAR is al het licht met een golflengte tussen 400 en 700 nanometer. Zonlicht varieert zowel in spectrum als intensiteit over het jaar heen en in de loop van de dag, dit verloop is afhankelijk van de plaats op de aarde. Licht dat mensen kunnen zien heeft golflengtes tussen 380  en 780 nanometer. Afhankelijk van de golflengte zien wij een bepaalde kleur. Licht met een golflengte tussen 400 een 500 nm zien wij als blauw, tussen 500 en 600 nanometer als groen en tussen 600 en 700 nanometer als rood. Het menselijk oog is gevoeliger voor groen licht en onderschat de hoeveelheid blauw en rood licht, welke efficiënt in de fotosynthese van planten worden gebruikt.

Assimilatiebelichting wordt gebruikt als aanvulling op het natuurlijk licht. Lampen produceren dan ook voornamelijk PAR licht. Buiten PAR wordt ook wel verrood met belichting geleverd aan de planten. Fotonen (lichtdeeltjes) van verschillende golflengtes hebben een andere energie-inhoud maar dragen in de fotosynthese evenveel bij. Daarom is het voor het kopen van lampen belangrijk hoeveel fotonen er per oppervlakte per tijdseenheid geproduceerd worden. De juiste eenheid voor lichtstroom van assimilatiebelichting is μmol m-2 s-1. Drie aspecten van licht hebben invloed op de plant. De lichtkwantiteit heeft invloed op de hoeveelheid fotosynthese. De lichtkwaliteit, ofwel het lichtspectrum heeft invloed op de fysiologie, morfologie en ontwikkeling van planten. Daarmee kunnen lichtrecepten ontwikkelt worden voor specifieke teelten die beter afgestemd zijn op de plant, wensen van de tuinder en het milieu. De fotoperiode, het aantal uren per dag dat een plant licht ontvangt, kan effect hebben op de bloei van planten.

Verschillende types lampen produceren verschillende lichtspectra. Dit geeft vooral LED lampen een uniek voordeel omdat het spectrum van LEDs kan worden aangepast naar wens. De hoeveelheid zonlicht bepaald voor een groot deel de effectiviteit van de kwantiteit en kwaliteit van het licht dat lampen leveren. De lampen hebben een relatief kleiner effect wanneer de zon een groter aandeel van het totale licht levert.

  • Geen labels