Test

Gist- Saccharomyces spp

 

  

Nederlandse naam: Gist

Botanische naam: Saccharomyces spp

Engelse naam: Yeast

Taxonomy ID:  

Voorbeeld

Bron: Wikimedia Commons 
[[File:Yeast cells. Saccharomyces cerevisiae (Coplin). Wellcome M0008822.jpg|Yeast_cells._Saccharomyces_cerevisiae_(Coplin)._Wellcome_M0008822]]

 

Beschrijving

Gisten zijn eencellige, eukaryote micro-organismen die behoren tot het rijk van de schimmels. Een bekende vertegenwoordiger is de gewone biergist (= wijngist, = broodgist) (Saccharomyces cerevisiae). Gisten onderscheiden zich van prokaryoten, zoals de bacteriën, doordat ze een celkern bezitten. Gisten van het geslacht Saccharomyces en sommige andere zijn in staat om glucose te ontleden en deze om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Het metabolisme van Saccharomyces cerevisiae (bakkersgist, brouwersgist, wijngist of biergist) is aeroob of anaeroob. Onder anaerobe omstandigheden is de alcoholproductie maximaal, onder aerobe omstandigheden is de groei en vermenigvuldiging het hoogst. De reacties die bij alcoholproductie plaatsvinden leveren ten opzichte van oxidatie van glucose (met zuurstof) weinig energie op: 2 moleculen ATP per molecuul glucose onder anaerobe omstandigheden en tot 38 moleculen ATP onder aerobe omstandigheden. Onder anaerobe omstandigheden wordt er dus veel meer glucose verbruikt voor dezelfde hoeveelheid ATP als er bij aerobe omstandigheden geproduceerd wordt uit één glucosemolecuul.

 

Biologische activiteit en werking

Wordt als levend organisme ingezet (probiotisch), als vit. B bron, of prebiotisch: alleen de gistcelwanden (beta-glucanen).

Probiotisch, ondersteuning afweersysteem, stofwisseling, opbouw van vitaminereserves, eetlustopwekkend, ondersteuning luchtwegen, algehele gezondheid, tegen diarree, verbetering darmflora, groeibevordering, betere prestatie. Stimuleert pens, groeibevordering, betere prestatie, diarree rund /kalf > 100 kg.

 

Orgaansystemen

Bewegingsapparaat

  •  

Conditie/prestatie

  •  

Geslachtsapparaat

  •  

Hart en vaatstelsel

  •  

Huid- hoeven, klauwen

  •  

Immuunsysteem

  •  

Lever

  •  

Luchtwegen

  •  

Maagdarmkanaal

  •  

Ogen

  •  

Omgeving

  •  

Oren

  •  

Pens

  •  

Uier

  •  

Urinewegen en blaas

  •  

 

Onderzoek

De buitenwand van de gistcellen bestaat voornamelijk uit mannan-oligosaccharide (MOS). De zuivere moleculen van het MOS vormen lange ketens (vezel-achtige structuur) die een beschermende laag op de darmwand vormt, waardoor pathogene bacteriën niet meer kunnen hechten. Hierdoor wordt de darmstructuur verbeterd (Newman, 2007). Mannan-oligo-sacchariden (MOS) zijn onverteerbare complexe polysacchariden die uit de celwand van gist (Saccharomyces cerevisiae) worden verkregen. MOS is efficiënt in het binden van gramnegatieve pathogenen (o.a. E-Coli, Clostridium, Salmonella) waardoor kolonisatie in de darm en binding aan de darmwand door deze pathogenen wordt voorkomen. Naast dit zogenaamde agglutinatie effect stimuleert MOS de groei en activiteit van gunstige micro-organismen (o.a. lactobacilli en bifidobacteriën) in het maag-darmkanaal en beïnvloedt het in positieve zin darmgezondheid en het immuunsysteem. Het immunomodulerende effect wordt zowel toegeschreven aan een directe interactie tussen MOS en GALT (Gut Associated Lymphoid Tissue), als wel via een indirect effect, nl. via de hierboven beschreven preferentie van gunstige bacteriën voor dit prebioticum als voedingsbron (Janardhana et al., 2009). In o.a. neonatale biggen en kalveren stimuleert de toevoeging van MOS de proliferatie van immunoglobulinen met name IgG, de meest voorkomende Ig. Toevoeging van MOS aan het dieet kan positief werken in de ‘immunity gap’ in gevallen waar de biestverstrekking niet voldoende is geweest (Franklin et al., 2005). Onderzoek naar de effecten van MOS is beschreven in de dissertatie van Che (2010). Bij in vitro en in vivo onderzoek vond hij dat na een LPS challenge alveolaire macrofagen minder TNFα produceerden en meer IL-10. In een andere studie toonde hij de effecten van MOS op de immuunrespons van biggen bij PRRSV (porcine reproductive and respiratory syndrome virus) infectie. Dit virus geeft verminderde groei en minder leucocyten in het bloed (leukopenie)  en induceert ontstekingsmediatoren zoals TNFα en koorts. MOS in het voer voorkwam de leukopenie op dag 3-7 na de infectie en gaf een betere voederconversie. Bij geïnfecteerde biggen werd de koorts verminderd en ook  het gehalte aan ontstekingsmediator TNFα was minder. De auteur concludeert dat MOS door zijn immuunmodulerende werking de ziekteweerstand vergroot en een te sterke immuunreactie voorkomt.

 

Producten die dit kruid bevatten

Actisaf

Actigen

Bio-Mos

Brocacel

Herbavit

Progut

Sel-Plex

Fyto-stop

Benfital Plus

Diamond V

EM-Silage

Kryptophyt

Mycosorb A

Orgaferment

Reca Yeast plus

Sel-Plex

UltraCell

UltraSorb,

Yea Sacc

 

gevaarlijk voor

 



Â