Tijdelijke coatings
Tijdens de zomerperiode kan het voor sommige teelten nodig zijn om de hoeveelheid licht in de kas te verminderen. Dit wordt gedaan zodat de temperatuur minder hoog op loopt en de relatieve vochtigheid minder sterk daalt. Bovendien kan een te hoge lichtintensiteit schadelijk zijn voor planten. Een van de methodes die van oudsher werd gebruikt is het 'krijten' van de kas. Krijten werd gedaan door calciumcarbonaat op het kasdek te spuiten, wat een witte schermlaag (een 'coating') op het glas vormt. Tegenwoordig zijn er verscheidene coatings beschikbaar met specifieke functies.
Coatings met volledig schermende werking
Dit zijn coatings die zowel groeilicht (PAR) en warmtestraling (NIR) reflecteren. Er zijn verschillende schermmiddelen beschikbaar waarmee de gewenste schermwerking, variërend tussen 15 - 90%, kan worden bereikt. Per schermmiddel kan de schermwerking worden afgesteld aan de hand van mengtabellen. Deze geven aan in hoeveel water het product moet worden opgelost. Hiermee varieert ook de slijtvastheid.
Coatings met beperkte schermende werking
Voor teelten met een hoge lichtbehoefte die bescherming tegen warmte nodig hebben, zijn er coatings met een hoge transmissie voor groeilicht (PAR) maar een lage transmissie voor warmtestraling (NIR). Het doel van deze coatings is om zo veel mogelijk groeilicht te behouden maar een gunstiger kasklimaat te creëren door temperatuur en luchtvochtigheid beter te beheersen.
Coatings voor diffusiteit
Om gebruik te maken van de voordelen van diffuus licht gedurende een periode van het jaar, zijn er coatings beschikbaar die het licht dat door het kasdek valt, diffuus maken. De transmissie van de coatings voor groeilicht (PAR) wordt zo hoog mogelijk gehouden. Er zijn wel coatings die naast een diffuse werking ook warmtestraling (NIR) reflecteren. Een bijkomende eigenschap van deze coatings is dat deze bij regenval transparant worden en weer meer licht toelaten.
In een onderzoek uit 2012 naar diffuus licht bij tomaten werd een 5% meerproductie gerealiseerd onder een diffuse coating (50% haze en 78% transmissie) die aangebracht werd in mei. De meerproductie was ten opzichte van standaard tuinderglas met een hemisferische transmissie van 83%. Lees hier het volledige rapport Diffuus licht bij tomaat
Coatings met selectieve werking
Voor enkele teelten zijn fotoselectieve coatings toepasbaar. Deze coatings laten bijvoorbeeld relatief meer blauw licht door dan rood of groen licht. Dit wordt toegepast voor onder andere de rozenteelt. Een selectieve coating voor groen en geel licht zou voordelen kunnen hebben voor bijvoorbeeld potplanten. De effecten van spectrum op de groei, ontwikkeling en plantweerbaarheid zijn nog niet volledig bekend. In het lopende onderzoek LED bij Zonlicht wordt hier aandacht aan besteed.
Coatings voor anti-reflectie
Bij de installatie van nieuw glas kan er gekozen worden voor een anti-reflectie coating. Maar ook de transmissie van bestaand glas kan verbeterd worden met een anti-reflectie coating die aan te brengen is door spuiten.
Coatings tegen condensatie
Een coating die condensatie tegengaat wordt aan de binnenkant van de kas aangebracht. Deze vormt een hydrofiele laag waardoor er geen druppels op het glas vormen. Afhankelijk van het type glas kunnen condens druppels tot lichtverlies leiden.
Levensduur en verwijderen
Een belangrijke eigenschap om rekening mee te houden is de gewenste levensduur van een coating. Voor sommige toepassingen is het van belang dat de coating slechts een beperkte periode op het kasdek zit. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het weren van warmtestraling tijdens de zomer. Vrijwel alle coatings kunnen worden verwijderd met daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen. Als een coating echter voor langere tijd moet worden ingezet, ook tijdens periodes met veel regenval, dan is het aan te raden de slijtvastheid van de coating in acht te nemen.