Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

Versie 1 Volgende »

In het kort

Het Klimaatakkoord van Parijs is een internationale afspraak om te werken aan het verminderen van de mondiale broeikasgasuitstoot om de temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden te laten stijgen. In Nederland zijn deze afspraken verwerkt in een nationaal Klimaatakkoord. Deze overeenkomst is in 2019 is gesloten tussen veel organisaties en bedrijven in Nederland en de Nederlandse overheid om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Daarmee wordt de opwarming van de aarde

Klimaatakkoord, broeikasgassen

Afbeelding1.png

Doel van de afspraken 

Het Klimaatakkoord is een pakket van maatregelen en afspraken tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden om gezamenlijk de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 ongeveer te halveren (vergeleken met 1990).

In het Klimaatakkoord hebben overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen afspraken gemaakt over welke maatregelen ze de komende 10 jaar gaan nemen. Elke sector stelt zijn eigen doelen en neemt zelf maatregelen om samen de CO2-uitstoot te verminderen. De sectoren zijn als volgt opgedeeld: elektriciteit; industrie; mobiliteit; gebouwde omgeving; landbouw en landgebruik.

Waarom hebben we deze regelgeving? 

Het Nationale Klimaatakkoord is een belangrijk deel van de Nederlandse invulling van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Daarin hebben 195 landen, inclusief Nederland, afgesproken om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius ten opzichte van 1990, en zo mogelijk 1,5 graden Celsius.

Het belangrijkste broeikasgas is koolstofdioxide (CO2), maar in het akkoord zijn ook afspraken gemaakt over het verminderen van de uitstoot van andere broeikasgassen die bijdragen aan opwarming van de atmosfeer, zoals methaan (CH4) en lachgas (N2O).

Maatregelen die worden voorgeschreven 

In 2050 moet de landbouw en het landgebruik klimaatneutraal zijn. Een ingewikkelde uitdaging, omdat een deel van de uitstoot van broeikasgas niet te vermijden is. Zo produceren koeien methaan en uit de productie van kunstmest komt lachgas vrij, dit zijn beide broeikasgassen. Anderzijds legt de sector ook CO2 vast: in de bomen, de bodem en het gras. Dit compenseert een deel van de broeikasgasproductie en draagt weer bij aan de reductiedoelstelling.

 Lees meer...

Het klimaatbeleid staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van de noodzakelijke verduurzaming van onze voedselproductie en -consumptie. Er is dan ook zo veel mogelijk samenhang gezocht met andere doelen, zoals beschreven in de visie Landbouw, Natuur en Voedsel ‘Waardevol en verbonden’. Voor ondernemers is dit van groot belang, omdat de verschillende maatregelen samenkomen op het boerenerf. Een integrale aanpak maakt de slagingskans groter.

Afspraken voor Landbouw en Landgebruik in het Klimaatakkoord zijn samengevat in onderstaand figuur.

Afbeelding2.jpg

Wat is belangrijk voor mestverwaarding?

De veehouderij is een belangrijke sector voor de klimaataanpak. Om de emissiereductie te verhogen, heeft het kabinet een concreet pakket aan maatregelen uitgewerkt voor een geïntegreerde voer- en diergerichte aanpak van methaan- en ammoniakreductie voor de veehouderij. Zo kan de emissie van beide stoffen tegelijk worden aangepakt. Daarnaast neemt het kabinet het voortouw in het uitwerken van regelingen voor het stimuleren van innovaties en investeringen in duurzame en emissiearme stalsystemen. Deze stalaanpassingen kunnen worden gecombineerd met methaanoxidatie van de mestopslag en mono mestvergisting.

 Lees meer...

Verder zet de Rijksoverheid, gesteund door alle partijen, zich in voor erkenning door de EU van producten uit mestverwerking als kunstmest (‘groene meststoffen’). Hiermee kan het gebruik van kunstmest worden verminderd, waardoor fossiele energiegebruik en lachgasemissies kunnen worden verminderd en meer organische stof in de bodem kan worden opgebouwd.

De varkenssector streeft naar de ontwikkeling en uitrol van integraal duurzame brongerichte emissiearme stalsystemen via nieuwbouw, maar ook in bestaande stallen en gesloten mestverwerkingsketens. Het doel is dat in 2030 alle verse varkensmest in gesloten regioclusters tot groene energie, vervangers van fossiele kunstmest en waardevolle meststoffen wordt omgezet. Herwonnen meststoffen kunnen worden ingezet voor het verkleinen en sluiten van nutriëntenkringlopen in het veevoer, door onder meer het en gebruik van meer rest- en co-producten in varkensvoer.

Er wordt gestreefd naar het verhogen van koolstof in de bodem op bouwland door een duurzamer bouwplan te voeren met onder andere inzet van organische bodemverbeteraars en het stimuleren van het gebruik van organische en andere circulaire meststoffen. Bijkomende effecten van deze maatregelen zijn versterking van het water bufferend vermogen, bodemweerbaarheid en vermindering van de gift van stikstofkunstmest. Daarnaast wordt de lachgasemissie verlaagt door in 2030 op ten minste 50% van het landbouwareaal gebruik te maken van precisielandbouw; het optimaliseren van de plaats-, weer-, bodem- en tijd-specifieke dosering van de juiste meststof die afhankelijk is van het gewas en de gewasopbrengst; meer gebruiken van vaste rijpaden; en door meer inzetten van machines met een lage bodemdruk voor teelthandelingen.

 Bronnen en interessante links

Algemene informatie over het Klimaatakkoord | Klimaatakkoord.

Afspraken voor de landbouw en Landgebruik zijn hier te vinden: Klimaatakkoord hoofdstuk Landbouw en Landgebruik | Publicatie | Klimaatakkoord

Samenvatting van de afspraken voor Landbouw en Landgebruik. Infographic Landbouw en landgebruik | Publicatie | Klimaatakkoord

Het Nationaal Klimaat platform is de organisatie de afspraken uit het klimaatakkoord beheert. Het platform verbindt praktijkervaringen van burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen met beleid, om de transitie naar een economie en samenleving zonder uitstoot van broeikasgassen, te versnellen. Nationaal Klimaat Platform | Nationaal Klimaat Platform

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur dan een mail naar info@wikimest.nl.

  • Geen labels