2.2.4 Koolstofvastlegging en klimaatregulatie
Onder de ecosysteemdienst koolstofvastlegging en klimaatregulatie vallen bodemprocessen die het vrijkomen van broeikasgassen reguleren en bijdragen aan het vasthouden van koolstof in de bodem. Bodemorganismen zijn belangrijk voor het allerlei processen die bijdragen aan de productie van broeikasgassen, maar de snelheid en de hoeveelheid broeikasgassen die vrijkomen uit de bodem zijn sterk gerelateerd aan het bodembeheer, zoals mesttoediening, grondbewerking en residubeheer. Deze ecosysteemdienst beïnvloedt niet enkel de hoeveelheid broeikasgassen, maar de processen die hieronder worden beschreven hebben ook invloed op bijvoorbeeld de nutriëntencyclus in de bodem.
Onder de ecosysteemdienst koolstofvastlegging en klimaatregulatie vallen verschillende bodemprocessen. Deze worden in Biosys (https://biosisplatform.eu/ ) als volgt ingedeeld:
Decompositie: bodembiota kunnen dood organisch materiaal in een reeks kleine stappen afbreken in kleinere organische of anorganische moleculen, bijvoorbeeld de decompositie van dode plantenbladeren in kooldioxide-moleculen door pissebedden, springstaarten en schimmels.
Biochemische transformatie: als onderdeel van hun levensstijl kunnen micro-organismen de chemische structuur van organisch materiaal transformeren, op een manier die bijvoorbeeld leidt tot de productie van het krachtigste broeikasgas: lachgas, of de verwijdering van methaan.
Herverdeling van hulpbronnen: organisch materiaal en grond kunnen op verschillende manieren gemengd en/of verplaatst worden binnen het bodemprofiel, bijvoorbeeld door regenwormen die tunnels graven en dode bladeren van het oppervlak in de bodem trekken (bioturbatie). Ook de draden die door veel soorten schimmels worden geweven, lijmen bodemdeeltjes aan elkaar (aggregatie). Deze herverdeling van bodem en organisch materiaal beïnvloedt op zijn beurt de ontbinding en biochemische transformaties.