Glazigheid - sla

Gewas: Sla

Wetenschappelijke naam: 

Groep: Overige aantasters

Glazigheid in sla (bron: Tuinkrant)

 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Herkenning

Herkenning

Glazigheid komt voor aan de bladranden maar kan ook een probleem zijn in het hart van de plant. HEt komt vooral in de herfst voor bij bij bladgewassen als sla. Het heeft te maken met klimaatsomstandigheden en de wateropname.

Ook bij bladeren van potplanten kan deze fysiologische afwijking voorkomen. Je kunt als het ware door het blad heen kijken. Glazigheid kan veel schade geven. Zit er 's morgens glazigheid in de plant en is die er in de namiddag weer uit geeft dit geen nadelige problemen. Maar als de glazigheid langer aanwezig is kan deze overgaan in rand.

Levenswijze

Levenswijze

De oorzaak is een te grote wateropname in combinatie met een geringe verdamping. Dit zorgt ervoor dat de plant zijn cellen opblaast. Deze cellen kunnen deze hoeveelheid water niet bergen en de celwanden gaan kapot, waardoor de cel inhoud het blad inloopt.

Maatregelen

Maatregelen

Het best is glazigheid te voorkomen. Dit kan door een voldoende hoge voedingstoestand aan te houden in de bodem. Vooral op groeikrachtige gronden is dan een extra gift nodig om de wortelactiviteit te beheersen. Zorg voor een egale vochtverdeling en voorkom drupplekken. Probeer met beregenen de beworteling in de teeltlaag te houden, zodat de voeding wat remmend werkt.

Probeer in de herfst de grondtemperatuur wat naar beneden te halen. Ruim luchten dag en nacht kan hier een positieve bijdrage aan geven. Het toedienen van CO2 werkt positief. Let ook op de raskeuze, want er is verschil in gevoeligheid.

Geef niet teveel water en houd een hogere EC aan in nieuwe en ontsmette gronden.

Als je glazigheid hebt geconstateerd dan allereerst geen paniek. Kijk eerst 's morgens en controleer 's middags of het nog aanwezig is. Het is geen probleem wanneer glazigheid tijdelijk optreedt. Dat kan gebeuren na een zonnige dag gevolg door een natte, mistige dag. Glazigheid kun je met klimaatmaatregelen eruit trekken. Vroeger deed men dat door de kas flink op te  stoken en dan te luchten, maar methode is achterhaald: het vraagt veel energie en de wortel wordt nog meer geactiveerd. Bijmesten met kalisalpeter kan een positief effect hebben, waarbij naregenen noodzakelijk is om geen wortelverbranding te veroorzaken. Toediening van CO2 verstevigt de plant en maakt de cellen stevig. Luchten zorgt ook voor vochtafvoer en vergroot de plantactiviteit.

Meer informatie

Meer informatie

  •  

Â