Hernieuwbare Brandstoffen
Waarom zijn hernieuwbare brandstoffen nodig?
Om in 2050 een klimaatneutrale en circulaire economie te realiseren1 is een omschakeling nodig naar groene grondstoffen voor chemie, materialen en brandstoffen. In al deze ketens moeten we de huidige gebruikte fossiele grondstoffen vervangen. Voor de vergroening van transport gebeurt dit door om te schakelen naar elektrisch vervoer en hernieuwbare brandstoffen. De hele transportsector valt om de volgende redenen niet direct te elektrificeren:
Veel transportmiddelen, denk aan vliegtuigen schepen, trucks of motoren in zwaar materieel zoals in bouwmachines hebben een brandstof nodig met een hoge energiedichtheid. Het grote voordeel van vloeibare en gasvormige brandstoffen is dat deze per eenheid (m3) veel energie kunnen opslaan en in te zetten zijn in huidige motoren en brandstofinfrastructuur.
De opslag van dezelfde hoeveelheid energie in een batterij neemt veel ruimte in beslag. Voor batterijen zijn schaarse metalen nodig, zoals lithium. In geval van krapte in de markt zijn alternatieve opties nodig om de klimaatdoelen voor vervoer en transport te behalen De klimaatdoelen staan vast en moeten behaald worden.
De elektriciteit nodig voor vervoer betreft een grote nieuwe en daarmee additionele vraag naar hernieuwbare elektriciteit. Het heeft tijd nodig om de capaciteit van elektriciteitsopwekking op basis van hernieuwbare bronnen uit te bouwen. Elektriciteit wordt nu nog met veel fossiele brandstoffen opgewekt. In Nederland was in 2020 circa 27% van het totale verbruik hernieuwbare elektriciteit (CBS) Dit aandeel zal de komende jaren groter worden door de geplande uitbreiding van productiecapaciteit op basis van wind- en zonne-energie.
Daarom is het noodzakelijk om voor de vergroening van lucht- en scheepvaart en (zwaar)wegverkeer hernieuwbare brandstoffen te ontwikkelen2. Deze productie van hernieuwbare brandstoffen, op basis van bioraffinage of electrochemische raffinage draagt bovendien bij aan de omschakeling naar groene grondstoffen voor chemie en materialen. In al deze ketens moeten we immers de huidige gebruikte fossiele grondstoffen vervangen.
Wetgeving
Nederlandse en Europese regelgeving, vereisen een verplicht en toenemend gebruik van hernieuwbare brandstoffen. In Nederland is op nationaal niveau met het Klimaatakkoord (2019) een extra ambitie afgesproken om in totaal 60 PJ hernieuwbare brandstoffen in 2030 in te zetten om de CO2-emissies in de nationale vervoerssector te reduceren. Ook is voor de binnenvaart een doel afgesproken van 5 PJ. De Nederlandse jaarverplichting geef de leveranciers een jaarlijks oplopend verplicht doel. Leveranciers zullen in 2030 65 PJ aan hernieuwbare brandstoffen of hernieuwbare elektriciteit voor vervoer op de markt moet brengen.
Tegelijkertijd zijn doelstellingen voorgesteld voor het gebruik van hernieuwbare brandstoffen voor zowel de internationale scheepvaart en de luchtvaartindustrie. Het huidige voorstel van Nederland is om in 2030 14% hernieuwbare kerosine te mengen in vliegtuigen, wat ongeveer overeenkomt met ongeveer 700 duizend ton hernieuwbare kerosine. De ambitie is dat in 2050 alle in Nederland getankte kerosine duurzaam moet zijn, waarvoor de komende decennia grote hoeveelheden duurzame hernieuwbare brandstoffen zowel bio- als e-kerosine3.
De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) heeft in 2020 besloten tot een absolute reductie van 50% broeikasgasreducties in 2050. Om dit doel te halen zullen naast meer efficiëntie ook hernieuwbare brandstoffen voor de zeevaart nodig zijn. Tegelijkertijd heeft de Europese Commissie juli 2021 voorstellen gedaan voor een verplicht en oplopend percentage om de brandstoffen te vergroenen voor lucht- en zeevaart. De voorgestelde verplichtingen gaan waarschijnlijk al vanaf 2025 gelden (zodra de voorstellen zijn aangenomen)4. Helaas zijn er nog geen verplichte doelen afgesproken voor vergroenen of hergebruik van koolstof in de chemiesector. In elk geval zijn duurzame biobased grondstoffen zowel te gebruiken in hoogwaardige toepassingen in materialen en in chemie1, en in de vorm van hernieuwbare brandstoffen.
Overzicht
In deze wiki zijn 9 hoofdstukken te vinden over hernieuwbare brandstoffen. Dit zijn: