/
Project de nieuwe hovenier

Project de nieuwe hovenier

Groen kan op veel verschillende manieren bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving. Maar die bijdrage wordt niet altijd gerealiseerd. Dit blijkt uit onderzoeken van onder andere groene initiatieven door burgers en bedrijven. Hoe kunnen hoveniers en groenvoorzieners met hun ondernemerszin en groene vakmanschap helpen bij het ontwikkelen van veelzijdiger groen?

En wat is dan veelzijdiger groen? Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan groen dat door het type groen en de manier van beheren bijdraagt aan sociale betrokkenheid van mensen bij hun leefomgeving. Een groene buitenruimte kan veel verschillende functies hebben. Denk bijvoorbeeld aan moestuinieren en hiermee eigen voedsel kweken, groen voor klimaatadaptatie (infiltratie van regenwater, verkoeling...), groen voor ontspanning en beweging en groen voor biodiversiteit. Ook kan groen heel leerzaam zijn, bijvoorbeeld om van te leren over natuurlijke processen.

In het project ‘De Nieuwe Hovenier’ kijken we hoe een hovenier of ander groenbedrijf kan helpen om de transitie naar waardevol en veelzijdig groen in de stad te versnellen. Acht hoveniersbedrijven doen mee in het project. Allen met een eigen project dat op (een deel van) bovenstaande thema’s aansluit. Dit noemen we de ‘demonstratieprojecten’. Deze aanpak maakt het mogelijk om kennis en inzichten vanuit verschillende situaties en perspectieven te verzamelen en uit te wisselen. De lessen uit het project en bestaande wetenschappelijke inzichten zijn vertaald in kennis voor (toekomstige) hoveniers en groenvoorzieners. Het gaat hierbij over de meerwaarde van groen voor de kwaliteit van de leefomgeving, en over de samenwerking die dit vraagt. Hoe werk je als hovenier of groenvoorziener goed samen met gemeenten, woningcorporaties, bewoners en het groen onderwijs.

Het project is interessant voor hoveniers en groenvoorzieners. Vooral sociale hoveniers (PSO 30+) doen mee in het project. Maar de inzichten uit het project zijn ook relevant voor lokale overheden zoals gemeentes. Zij staan voor een uitdaging om de waarde van het groen in de stad te vergroten. Vooral in aandachtswijken kan groen van hogere waarde veel verschil maken. Ook voor waterschappen in stedelijk gebied is de kennis relevant.

De kennis die we op maat gemaakt hebben voor deze wiki kan gebruikt worden door docenten in het groen onderwijs om lesopdrachten mee samen te stellen. De teksten zijn geschreven voor taal- en kennisniveau mbo4 / hbo, en het materiaal is geschikt voor mbo, hbo, zij-instromers en bijscholing. WUR heeft samen met hoveniers en groenvoorzieners van het project en in overleg met groene opleidingen het materiaal ontwikkeld.

Naast de verschillende kennisthema’s in deze wiki, hebben we een Stappencirkel ontwikkeld die je als leidraad in een project kunt gebruiken. En wil je meer lezen over de verschillende demonstratieprojecten die meededen aan De Nieuwe hovenier? Kijk dan bij de projectdossiers van deze projecten:

 

 


Verder naar:

Related content

Subthema 1: Waarom is er een nieuwe stijl groenbeheer nodig?
Subthema 1: Waarom is er een nieuwe stijl groenbeheer nodig?
More like this
Subthema 1: De meerwaarde van het betrekken van buurtbewoners bij groen in de buurt
Subthema 1: De meerwaarde van het betrekken van buurtbewoners bij groen in de buurt
More like this
Groene naaldaar
More like this
Groene knollen
More like this