6.7 Voeding (zaden, bladeren en bloemen)
De teelt van vezelhennep in Nederland is meestal gericht op de bastvezels en scheven. Om deze goed te kunnen scheiden is een goede roting van de stengels nodig, en tevens voldoende mogelijkheden om de stengels te drogen alvorens ze gebaald op te slaan tot verdere verwerking. Met het Noord-Nederlandse klimaat vraagt dit om oogsten rondom de bloeiperiode, waardoor geen zaden geoogst kunnen worden. Ook voor textieltoepassingen wordt rond de bloei geoogst.
Voor goede zaadvorming zijn veel zonuren gewenst. Er zijn ontwikkelingen om in Zuid-Nederland hennep te telen, waarbij onderzocht wordt of de weerscondities daar geschikt zijn om voldoende roting te bewerkstelligen na latere oogst waarbij de zaden volgroeid zijn en wel geoogst kunnen worden.
Voor zover de voedzame zaden kunnen worden geoogst (in zuidelijker landen is dit goed mogelijk), worden deze toegepast in voeding, bijvoorbeeld in muesli. Uit de zaden kan ook olie geperst worden. Bladeren en bloemen worden gebuikt om thee van te maken. Bloemen, bladeren, zaden, olie uit zaden en zaaddelen worden eveneens gebruikt om smaak toe te voegen aan bier.[1]
In alle producten dient het THC-gehalte beneden 3 mg/kg te blijven; in hennepolie maximaal 7.5 mg/kg.[2],[3]
Veevoer
Hennepbladeren zijn eiwitrijk en in principe geschikt als veevoer. Maar ook de bloemen of de gehele plant kunnen dienst doen als veevoer. Gebruik van bladeren en zaden als veevoer is in Nederland evenwel momenteel niet toegestaan.
Medicinale hennep
Om cannabis met een verhoogd THC-gehalte te mogen kweken, bewerken of onderzoeken, is een specifieke vergunning nodig in de vorm van ontheffing van de Opiumwet. Dit gebeurt uitsluitend na toestemming van het Bureau Medicinale Cannabis, een agentschap van het ministerie van Volksgezondheid. In Nederland wordt medicinale cannabis alleen geproduceerd via beschermde teelt op farmaceutische grondslag via glastuinbouw of in kweekcellen. Dit gebeurt ook uitsluitend na bestelling op doktersrecept via apothekers die hun aanvraag indienen bij het agentschap.
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Hemp_beer#cite_note-8
[2] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/Verordening-maximumgehalten-THC
[3] EIHA persbericht over EU-brede regelgeving over maximale THC-waarden in hennepzaden en afgeleide producten, https://www.linkedin.com/Nova-post/Europe-adopts-maximum-THC-levels-in-food