Akkerbouw - gezonde bodem
In Ens telen akkerbouwer Digni Van den Dries en zijn zoon Krispijn in een maatschap diverse akker- en tuinbouwgewassen op 75 ha, overwegend zavelgrond op biologische wijze. Er worden aardappelen, wortelen, bieten , selderij, pastinaak, spinazie, pompoenen, koolsoorten, luzerne en granen geteeld. Daarnaast heeft Van den Dries een aantal kleinere teelten voor de niche- markt: mierikswortel en aardpeer. Hij heeft 4.800 meter aan natuurranden van 7 meter breed.
Het is vooral de intrinsieke waarde van de natuur waar Van den Dries in gelooft: natuur kan samengaan met landbouw. Bovendien geeft natuurbeheer een basis voor meer maatschappelijk draagvlak. Het natuurbeheer vindt vooral plaats door de stroken één keer per jaar te maaien en het maaisel consequent af te voeren, te composteren en weer aan te wenden als bodemverbeteraar op het land. Van den Dries krijgt geen financiële steun voor agrarisch natuurbeheer en kan het dus naar eigen inzicht doen.
Via positiebepaling via GPS kan Van den Dries het systeem van niet bereden teeltbedden toegepast worden, waardoor slechts 10% van de grond wordt bereden (en 90% niet). De VOF is nu bezig via crowdfunding om zonnepanelen gefinancierd te krijgen. Consumenten investeren voor 250 euro in zonnepanelen en krijgen hier zes waardebonnen van 50 euro voor een biologisch voedselpakket voor terug.
Â
De kritische succesfactoren van het bedrijf zijn het realiseren van goede opbrengsten, het in de hand houden van de kosten en het realiseren van een goede verkoopprijs. Het verdeelcentrum BioRomeo speelt een belangrijke rol voor het realiseren van de goede prijs. Zo ook het voortdurend werken aan logistieke oplossingen. Het gaat hierbij met name om het waarmaken van wat je zegt en om het opbouwen en onderhouden van goede communicatie. Consumenten worden uitgenodigd om te komen kijken op het bedrijf. Natuurbeheer in de vorm van (akker)randenbeheer is sinds 1994 een vast bedrijfsonderdeel. Door het afvoeren van maaisel verschraalt de akkerrand en daardoor is een gevarieerdere vegetatie ontstaan. Het composteren van maaisel is voor een individueel bedrijf best lastig, maar als je dit met meerdere buren kan doen, wordt dat probleem ook opgelost. Door samenwerking versterken bedrijven elkaar.
Meer informatie
Verdienmodellen Natuurinclusieve Landbouw, rapport Wageningen Economic Research 2019
Verdienmodellen Natuurinclusieve Landbouw, rapport Wageningen Economic Research 2017
Bodem: Vaste rijpaden: spoorvast, artikel Landbouwmechanisatie, maart 2017Â
Integraal bodembeheer, dossier Groen Kennisnet
Manager, activist en ondernemer, Krispijn van den Dries is het allemaal : portret van een veelzijdige jonge boer in de Noordoostpolder, artikel Ekoland 2012