Patronen zaaien
Doel
‘’De huidige zaaimachines kunnen enkel in de lengte richting (rijrichting) de zaaiafstand regelen. Het is niet mogelijk om in (patroon) dwarsverbanden te zaaien. Het doel van het GEOseed is een precisiezaaier waar men het zaad zowel in lengterichting als in dwarsverbanden kan zaaien, het zogenaamd "patroon" zaaien. Opbrengstverhoging wordt bereikt, doordat op een optimale plantafstand gezaaid wordt die zowel in de rij als dwars op de rij op elkaar is afgestemd en daarenboven tussen de verschillende werkgangen onderling.’’ (Navtronics & Kvernelandgroup, 2011)
Mogelijkheden
‘’Met de GEOsync module is het de bedoeling om diverse zaai patronen te kunnen zaaien. Door deze zaai patronen moet het mogelijk zijn dat men precies tussen de rijen door onkruid kan schoffelen met conventionele schoffelmachines, wat chemische onkruidbestrijding overbodig maakt. Zaaien in vierkantsverband (figuur 1, rechts), houdt in dat alle zaden zowel in de lengte richting (rijrichting) als dwars op de rijrichting op gelijke afstanden liggen. Hierdoor kan er tussen de rijen (rijrichting) geschoffeld worden alsook in de rijen (dwars op de rijrichting). Een variant hierop is het zaaien in driehoeksverband zoals te zien in figuur 1 (links). Wanneer in driehoeksverband gezaaid wordt, kan er nadien schuin op de zaairichting geschoffeld worden wat in sommige gevallen praktischer/efficiënter is. Er wordt steeds uitgegaan van een rechte basislijn, de zogenaamde AB-lijn.’’ (Navtronics & Kvernelandgroup, 2011)
Figuur 1 Links een voorbeeld van driehoeksverband en rechts een voorbeeld van
|
Een extra mogelijkheid is om andere patronen in het veld in te zaaien. Men kan hierbij denken aan logo’s, reclames of andere commerciële toepassingen. Dit is een extra mogelijkheid die het GEOseed kan bieden. Een voorbeeld hiervan is het logo van Kverneland in figuur 2 (Kverneland Group, 2010).
Figuur 2 Voorbeeld van logo zaaien (Bron: Kvernelandgroup, 2010)
|
Werking
‘’Het complete GEOseed systeem bestaat uit verschillende componenten die met elkaar samenwerken. Er bevinden zich componenten op de trekker alsook op de zaaimachine.
Op de trekker bevindt zich het GPS besturingssysteem uitgerust met een nauwkeurige RTK-GPS ontvanger. Het GPS systeem levert een nauwkeurige GPS positie (max. afwijking ±2 cm) aan de GEOsync module via een seriële verbinding.
Daarnaast bevindt er zich ook een Virtual Terminal (VT) in de trekker. In dit geval gaat het om een Kverneland IsoMatch Tellus. Dit scherm wordt gebruikt als interface voor de zaaimachine alsook als interface voor de GEOsync module. Hierdoor wordt een extra instelscherm in de trekker overbodig.
Op het werktuig (de zaaimachine) bevindt zich eveneens een ECU (electronic control unit) welke, via CANbus, in verbinding staat met de GEOsync module en de virtual terminal. Deze ECU, de Kverneland E-Drive module genoemd, staat in voor de aansturing van de individuele zaai-elementen. De communicatie tussen de virtual terminal, E-Drive en de GEOsync module gaat over CANbus. In figuur 3 is een schematisch overzicht overgenomen van de GEOseed.’’ (Navtronics & Kvernelandgroup, 2011)
Figuur 3 Schematische uitleg van GEOseed (Bron: Navtronics & Kverneland)
|