Begrippenlijst Kassim org

Inputs

De inputs zijn alle instellingen die een gebruiker kan aanpassen om simulaties mee uit te voeren. Alle inputs zijn verzameld in een paneel aan de linkerzijde binnen de interface van Kassim. In de onderstaande afbeelding is het input paneel aangegeven met een groen kader. Hieronder volgt een overzicht met uitleg van alle inputs.



Datum, tijd en weersomstandigheden

Simulatiedatum

Met deze input kan de datum en tijd worden ingesteld. Op basis hiervan wordt de positie van de zon berekend die o.a. nodig is om de actuele lichttransmissie van de kas te berekenen. Ook de (piek)lichtintensiteiten op bladeren met verschillende bladhoeken zijn afhankelijk van de positie van de zon.

Bewolking

De mate van bewolking kan ingesteld worden op onbewolkt, half bewolkt en zwaar bewolkt. Bewolking heeft een sterke invloed op de hemeltemperatuur en daarmee ook op het stralingsverlies van een kas. Kassen verliezen namelijk warmte door stralingsverlies omdat de relatief warme kas naar een koude hemel "kijkt". Zie ook de output Hemeltemperatuur. Daarnaast is de bewolking ook van invloed op de verhouding tussen directe en diffuse zonnestraling. Lees hier meer over direct en diffuus licht.

Globale zonnestraling

Met deze input kan de globale zonnestraling [W/m2 ] worden ingesteld. Dit is de som van direct en diffuus zonlicht in het golflengtebereik tussen 300 en 2500 nm ter hoogte van het aardoppervlak. Lees hier meer over globale straling.

Temperatuur buitenlucht

Met deze input kan de temperatuur van de buitenlucht [°C] worden ingesteld. Bij lage temperaturen en vooral in combinatie met harde wind verliest een kas veel warmte. Door een hoogisolerend kasdek te kiezen kan dit warmteverlies flink beperkt worden. Lees hier meer over hoogisolerend kasdek.

Relatieve vochtigheid buitenlucht 

Met deze input kan de relatieve vochtigheid van de buitenlucht [%] worden ingesteld. Lees hier meer over luchtvochtigheid.

Windsnelheid

Met deze input kan de windsnelheid [m/s] worden ingesteld. Het convectief warmteverlies van het kasdek is hiervan sterk afhankelijk omdat de warmteoverdracht tussen het kasdek en de buitenlucht toeneemt met de snelheid van de langsstromende lucht. Vooral bij koud weer en veel wind verliest de kas veel warmte. Zie ook de output Convectief warmteverlies ventilatie. Daarnaast neemt de ventilatiecapaciteit toe met de windsnelheid waardoor bij hoge windsnelheid de ramen minder ver open hoeven om hetzelfde ventilatiedebiet te bereiken. Zie ook de output Ventilatie debiet.



Gewas

Gewas type

Voor het gewas kan een keuze gemaakt worden uit groentegewassen, snijbloemen en potplanten. Elk gewas heeft een specifieke verdampingskarakteristiek. Ook kan er voor gekozen worden om een lege kas te simuleren.

LAI

LAI is een afkorting van leaf area index ofwel bladoppervlakte-index. De LAI geeft aan hoeveel m2 bladoppervlak er is per m2 grondoppervlak en is dus een dimensieloos getal [m2/m2]. De LAI bepaalt de lichtonderschepping van het gewas en daarmee de fotosynthese en verdamping.

Maximale verdamping

Verdampingsstress ontstaat als er meer water wordt verdampt door de plant dan de wortels kunnen opnemen [g/m2/h]. De verdampingsstress kan worden gesimuleerd door een maximale verdamping in te stellen.





Kas eigenschappen

Kasdekmateriaal

Voor het kasdekmateriaal kan gekozen worden uit helder glas of heldere folie, zowel enkellaags als dubbellaags. Kasdekmateriaal is van invloed op de lichtdoorlatendheid en isolatiewaarde van een kas. Het model rekent met dezelfde lichttransmissiewaarden voor glas en folie, maar folie laat veel meer warmtestraling door dan glas waardoor de kas o.a. sneller afkoelt. Dubbellaags materialen hebben een hogere isolatiewaarde dan enkellaags materialen maar de lichttransmissie ligt vaak een stuk lager. Lees hier meer over kasdekmaterialen en lichttransmissie. Daarnaast kan met de Kasontwerp Calculator de invloed van kasdekmateriaal op de jaarrond lichtsom worden bepaald.

Krijten

Krijten van het kasdek is een manier om een teveel aan zonlicht tegen te houden. Hiermee wordt voorkomen dat het in de kas warmer wordt dan nodig is en de plant mpoeer verdampt van nodig is. Ook wordt direct licht omgezet in diffuus licht.

Kas oriëntatie

De kas oriëntatie kan ingesteld worden op een gootrichting oost-west of noord-zuid. De kas oriëntatie is van invloed op de hoek van inval van zonnestraling op het kasdek en daarmee de lichttransmissie. Lees hier meer over kas oriëntatie. Daarnaast kan met de Kasontwerp Calculator de invloed van de kas oriëntatie op de jaarrond lichtsom worden bepaald.

Lek ventilatie

Met deze input kan de lek ventilatie [m3/m3/h] worden ingesteld. Vrijwel elke kas ventileert ook met gesloten ramen en dit wordt lek ventilatie genoemd. In de regel hebben nieuwe kassen een lagere lek ventilatie dan oude kassen. De lek ventilatie die hier wordt ingesteld, geldt bij een gemiddelde windsnelheid van 4 m/s. De daadwerkelijke lek ventilatie wordt uitgerekend op basis van de ingevulde windsnelheid. Zie ook de input Windsnelheid.

Aantal buizen per meter kap

Met deze input kan het aantal verwarmingsbuizen per meter kap worden ingesteld. Het aantal buizen per meter kap in combinatie met de buisdiameter bepaalt het verwarmend oppervlak van het verwarmingsnet en daarmee de maximale verwarmingscapaciteit. Het model rekent met 1 verwarmingsnet: buisrail, onder het gewas. Lees hier meer over warmteafgifte van buizen.

Buisdiameter

Met deze input kan de diameter [mm] van de verwarmingsbuizen worden ingesteld. Het aantal buizen per meter kap in combinatie met de buisdiameter bepaalt het verwarmend oppervlak van het verwarmingsnet en daarmee de maximale verwarmingscapaciteit. Het model rekent met 1 verwarmingsnet: buisrail, onder het gewas. Lees hier meer over warmteafgifte van buizen.

CO2 doseercapaciteit

CO2 wordt overdag of wanneer er belicht wordt in de kas geblazen (gedoseerd) om de groei van planten te stimuleren en daarmee de productie te verhogen. Kassim regelt de ingestelde CO2 concentratie op basis van de maximale CO2 doseercapaciteit [kg/ha/h]. Zie ook de input Setpoint CO2.











Outputs

De outputs zijn alle resultaten die berekend worden door Kassim. Outputs kunnen niet door gebruikers worden aangepast. Alle outputs staan in de virtuele kas omgeving die de rechterzijde van de interface in beslag neemt. In de onderstaande afbeelding is de virtuele kas omgeving met outputs aangegeven met een blauw kader. Outputs worden aangegeven met een afkorting of een icoon. Door met de muis op een output te gaan staan in Kassim kan de volledige naam worden geïnspecteerd. Hieronder volgt een overzicht met uitleg van alle outputs.