Dierethiek
Dierethiek gaat over het nadenken over wat mensen wel en niet met dieren mogen doen en over hoe je met dieren hoort om te gaan. Mensen hebben hier verschillende meningen over. Bij het maken van een afweging wat je wel en niet goed vindt in de omgang met dieren, spelen beleving, moraal en feiten een belangrijke rol.
Beleving
Sommige situaties roepen vanuit je intuïtie een bepaalde reactie op. Je wordt bijvoorbeeld verdrietig, omdat je een kitten zonder moeder ziet, of boos omdat je een mager paard in een wei ziet staan. Dat noem je beleving. De beleving van een situatie kan je een signaal geven dat er iets niet klopt.
Moraal
Om te begrijpen waarom iemand een situatie op een bepaalde manier beleeft, moet je iets afweten van moraal.
Moraal zijn alle waarden en normen die jij hebt, iemand anders heeft of een groep mensen heeft. Waarden en normen gaan over wat mensen wel en niet belangrijk vinden. De een vindt andere dingen belangrijk dan de ander. Daardoor zijn er verschillende opvattingen over hoe je in bepaalde situaties moet handelen.
Moraal speelt een belangrijke rol in het denken over de omgang van mensen met dieren. Je moraal bepaalt wat binnen of buiten je waarden en normen valt.
Feiten
Naast beleving en moraal, vormen feiten een belangrijk onderdeel van dierethiek. Zonder kennis van zaken kun je geen goede afweging maken. Soms moet je daarom iets leren over de wet- en regelgeving, de geschiedenis van de situatie of je verdiepen in de biologie van het dier. Wanneer je de eigenaar van een mager paard spreekt en hij vertelt je dat het paard al 31 jaar is, verandert jouw emotie ten opzichte van het paard misschien wel. Feiten kunnen een belangrijke rol spelen bij een dierethische afweging.
Ethisch dilemma
Mensen hebben verschillende waarden en normen. Ze hebben daardoor verschillende meningen over hoe je met dieren moet omgaan. Door deze verschillen ontstaan er ethische dilemma’s over de vraag hoe je het beste met dieren om kunt gaan.
Om tot een afweging te komen bij een dierethisch dilemma, moet je weten wat de feiten zijn en kijk je naar de beleving en de moraal van alle betrokken mensen en dieren. Het resultaat van deze afweging is een moreel oordeel.