2.3 - Opdrachten en overwegingsvragen
Dit hoofdstuk bevat overwegingsvragen over het thema bedrijfsstrategie. Waar kun je allemaal rekening mee houden als je bij een bedrijfsovername nadenkt over de strategie? Ook is er een aantal opdrachten opgenomen die in een groep of individueel gemaakt kunnen worden.
Overwegingsvragen
Volg deze vijf stappen eens voor jullie eigen situatie/bedrijf:
Een visie bepalen voor de toekomst. Welke doelstellingen wil je precies behalen met jouw organisatie? Welke ontwikkelingen zijn er op dit moment gaande op het terrein van technologie, concurrentie, wetgeving en klantenbehoefte? Hoe beïnvloeden deze trends het succes van jouw onderneming?
De huidige situatie van jouw onderneming analyseren. Wat is op dit moment het businessmodel van jouw bedrijf? Welke onderdelen functioneren uitstekend en waar is verbetering mogelijk? Is jouw bedrijf gezond? Wat zijn onder andere de ervaringen van klanten, het personeel en stakeholders?
Een missie formuleren. Vervolgens is het van belang om een missie te formuleren. Een uitstekende missie geeft weer wat jouw personeel drijft en waar de onderneming enorm trots op is. Dit kan ertoe leiden dat bestaande maatregelen moeten worden aangescherpt of dat er een nieuwe doelstelling wordt opgesteld.
De ambitie bepalen voor jouw onderneming. Door middel van ambitie leidt je jouw bedrijf in een bepaalde richting. Over welke ambitie beschikt jouw onderneming voor de toekomst, met het oog op alle interne en externe vooruitgang? De juiste ambitie zorgt voor focus van de organisatie.
Strategische thema's vaststellen. Met strategische thema's geef je weer hoe je denkt dat je de ambities van jouw bedrijf kunt behalen. Veelal gaat het hierbij om hypotheses voor de lange termijn. Na verloop van tijd evalueer je het strategische plan en stel je het waar nodig bij.
Het creëren van de juiste strategie is een voortdurend proces. Je wilt immers niet over vijf jaar met lege handen zitten vanwege een gebrek aan strategie. Door continu bezig te zijn met het beeld van jouw bedrijf, door middel van waarnemen, leren, keuzes maken en uitvoeren, zorg je dat jouw onderneming meegroeit met de maatschappij. Zet daarom geen einddatum op je strategie, maar richt je aandacht op het proces om voortdurend de strategie te bepalen.
Opdracht 1: verleden
Kijk voor deze opdracht naar de geschiedenis van jouw bedrijf.
Je kijkt bij dit onderdeel naar de vorige generatie en zo mogelijk nog een generatie eerder. Ga op zoek naar alle informatie die je kan vinden over de tijd voordat de huidige eigenaar het bedrijf overnam. Denk aan:
De omvang en het type bedrijf
De ontwikkeling in die jaren
De bedrijfsstrategie toentertijd
De markt en sector
Verwerk de antwoorden in een tijdlijn. Dit mag digitaal of op papier. Gebruik beelden en (een beperkt aantal) woorden.
Vergelijk je tijdlijn met twee klas-/groepsgenoten.
Welke overeenkomsten zie je?
Welke verschillen zie je?
Welke informatie past bij dat wat je eerder gelezen hebt in het artikel over de GLB in hoofdstuk 2.1?
Opdracht 2: heden
Houd een interview met de huidige eigenaar van het bedrijf. Bereid de vragen goed voor. Je doel is een beeld krijgen van het bedrijf en de gemaakte keuzes in de afgelopen jaren. Vraag in ieder geval naar:
De omvang en het type bedrijf bij overname van de geïnterviewde
De ontwikkeling in de tijd dat deze persoon het bedrijf leidt
De bedrijfsstrategie
De markt en sector
Vraag door op de redenen achter de keuzes.
Wat spreekt jou aan in dit verhaal?
Er zijn verschillende redenen waarom je ergens voor kiest. Bijvoorbeeld uit persoonlijke overtuiging of uit financieel oogpunt.
Bekijk de keuzes die de ondernemer gemaakt heeft en probeer hier een reden aan te koppelen.
Vergelijk je antwoorden met twee klasgenoten. Welke keuzes zijn er gemaakt bij jullie bedrijven en welke redenen waren daarvoor.
Welke keuzes begrijp je?
Zijn er keuzes die je niet begrijpt?
Opdracht 3: toekomst
We komen aan bij de toekomst. De vraag is: hoe zou jij dit bedrijf voortzetten? Welke kant wil je op? Je gaat dit o.a. bekijken met behulp van de Golden Circle van Simon Sinek.
Beeld je in dat jij dit bedrijf binnen een aantal jaar gaat overnemen. Met welke omstandigheden heb je dan te maken. Schrijf dit op. Denk aan:
De omvang en het type bedrijf bij overname
De investeringen die onlangs gedaan zijn
De markt en sector
Op YouTube vind je een video (Ted talk) waarin Simon Sinek meer uitlegt hierover. Bekijk deze. Vul voor jezelf jouw WHY, HOW en WHAT in.