KPI's kernset voor duurzame landbouw Home
Deze wiki is in aanbouw. Het is nu nog enkel bedoeld voor gebruik in de praktijkpilots van het onderzoeksproject. In de komende maanden zullen geregeld updates plaatsvinden door middel van het toevoegen van KPI’s, sectoren en informatie per KPI. Het doel is om op termijn een jaarlijkse update te geven.
Over deze wiki
Hoe kunnen boeren bijdragen aan het realiseren van de doelen van kringlooplandbouw? Hoe maak je dit objectief meetbaar op bedrijfsniveau zodat boeren ook gewaardeerd kunnen worden voor die bijdragen?
Deze vragen staan centraal in het project KPI’s Kringlooplandbouw. In dit project wordt hiervoor een set Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) ontwikkeld in opdracht van het ministerie van LNV. Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij bestaande praktijkinitiatieven.
Meer informatie over het project is hier te vinden:
In deze wiki ‘KPI’s Kringlooplandbouw’ vind je achtergrondinformatie over de KPI’s die worden gehanteerd in het project, zoals de exacte definitie, berekeningswijze en welke data en tools nodig zijn, maar ook aan welke ontwikkelingen worden gewerkt.
Doelgroep
Deze wiki is ontwikkeld voor boeren, adviseurs, beleidsmedewerkers en andere belangstellenden die achtergrondinformatie willen hebben bij de KPI’s. Deze informatie wordt gepubliceerd via Groen Kennisnet om te zorgen dat ze voor alle betrokkenen transparant en makkelijk vindbaar is. Het is niet mogelijk om op de wiki reacties achter te laten. Reageren kan wel op de website (www.boerenkpi.nl).
Over de KPI's
Het doel van KPI’s is om een brugfunctie te vervullen tussen duurzaamheidsdoelen van maatschappelijke partijen (bijvoorbeeld overheden) en de dagelijkse praktijk op het landbouwbedrijf. KPI’s vatten informatie over de bedrijfsvoering samen tot informatieve kengetallen waarmee boeren aan maatschappelijke stakeholders kunnen laten zien hoe het bedrijf bijdraagt aan het realiseren van duurzaamheidsdoelen. In onderstaande figuur is deze beoogde werking samengevat. De doelen in deze figuur zijn afgeleid van de visie Kringlooplandbouw van LNV.
De doelstelling van het project is niet om voor elk doel een aparte KPI te formuleren maar een integrale set KPI’s te ontwikkelen waarmee in zijn totaliteit een positieve sturing op alle doelen kan worden gerealiseerd. Het aantal KPI’s in de set is zo klein mogelijk maar zo groot als nodig is om alle doelen af te dekken. Voor de eerste 6 doelen worden KPI’s opgenomen in de set. Het 7e doel (“Verbeteren sociaaleconomische positie boer”) wordt nagestreefd doordat de KPI-systematiek het mogelijk maakt om betere prestaties op het gebied van de andere zes doelen (financieel) te belonen.
KPI’s brengen dus relevante duurzaamheidsprestaties in beeld van individuele landbouwbedrijven. Het betreft alleen prestaties waar de boer zelf invloed op heeft en die per bedrijf vastgesteld kunnen worden. Bij voorkeur worden de KPI’s zodanig geformuleerd dat de boer zoveel mogelijk vrijheid heeft om de maatregelen te nemen die bij de eigen situatie passen en effectief zijn. Voor realisatie van duurzaamheidsdoelen is het essentieel om prestaties te relateren aan de natuurlijke omgeving van het bedrijf en de daarbijhorende ecologische condities. KPI’s moeten daarom zo veel mogelijk betrekking hebben op de specifieke condities van het bedrijf. Wel dient afwenteling van negatieve effecten naar andere gebieden te worden voorkomen.
De KPI systematiek is in principe bedoeld voor alle landbouwbedrijven in Nederland. In het project wordt echter gestart met een aantal belangrijke sectoren (akkerbouw, melkvee, overige veehouderijsectoren).
Een belangrijke voorwaarde voor het kunnen werken met KPI’s op alle Nederlandse landbouwbedrijven is dat de KPI’s op een efficiënte en robuuste manier kunnen worden berekend. KPI’s moeten bij voorkeur snel, goedkoop en betrouwbaar te meten zijn en/of uit bestaande registratie- en monitorsystemen onttrokken kunnen worden met minimale administratieve lasten voor de boer. In het project wordt daarom met veel zorgvuldigheid gekeken naar goede manier van organiseren van de datastromen, met aandacht en respect voor het eigenaarschap van de data.