Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 6 Huidig »

Een groenbemester of vanggewas zorgt ervoor dat het bouwland na de oogst begroeid blijft. Dat is belangrijk om stikstof vast te leggen. Vanggewassen nemen stikstof op zodat deze voedingsstof niet uit kan spoelen. Groenbemesters voeden de bodem nadat ze ondergewerkt zijn. De gewasresten zorgen zo voor versterking van het bodemleven. En de wortels van de vanggewassen of groenbemesters hebben een positieve werking op de bodemstructuur.

Voor vogels biedt begroeid bouwland niet zo veel voedsel. De gewasresten zijn immers ondergewerkt. Al kun je wel wat bereiken in combinatie met niet-kerende grondbewerking. Voor specifieke soorten zoals zaadetende vogels is een stoppelgewas interessanter. Dat deze maatregel op de lange termijn rendabel is, laat de ervaring van de Stichting Veldleeuwerik zien. De telers die deelnemen aan dit netwerk hebben na 15 jaar gewerkt te hebben met bodemmaatregelen en andere duurzaamheidsmaatregelen stabielere opbrengsten die minder gevoelig zijn voor weersinvloeden.

Voorbeeld

Tonny Groot Koerkamp houdt zich zeer actief bezig met (weide)vogelbeheer (kievit, eend, grutto, gele kwikstaart e.a.). Hij is zelf lid van de vogelwacht. De grond op het bedrijf is licht. Daarom ploegt hij de groenbemesters pas in het voorjaar om. Vogels hebben daardoor de hele winter door een schuilplaats. In het voorjaar markeert hij vogelnesten in zijn bollenvelden en legt de eieren bij het aanaarden (even) aan de kant. Als het lukt de nesten te beschermen, zodat de jongen groot worden, dan geeft dat veel voldoening. Groot Koerkamp laat ze met veel plezier zien aan zijn kleinkinderen en ook aan schoolklassen. In het bijzonder is hij trots op een torenvalkkast op zijn bedrijf, waarvan de bewoners hem helpen bij de muizenbestrijding.

Maatregelen


  • Geen labels